Jajka z majonezem bazyliowym i łososiem

Jeśli poszukujecie łatwej w wykonaniu a jednocześnie smacznej i efektownej przekąski (np. na imprezę sylwestrową), polecam jajka w majonezie bazyliowym z wędzonym łososiem. Można podać je na półmisku, ale jeszcze lepiej będą wyglądały  w oddzielnych szklaneczkach (nadają się do tego także jednorazowe plastikowe szklaneczki).


6 jajek
5 łyżeczek majonezu bazyliowego (tutaj przepis, jak przygotować takimajonez - klik)
100 g wędzonego łososia (może być łosoś tzw. sałatkowy)
ew. cytryna, pomidorki koktajlowe, listki bazylii lub siekany koperek do dekoracji)


Na dnie każdego naczynka układamy po czubatej łyżeczce majonezu. Wstawiamy jajko, układamy porcję łososia podzielonego na małe kawałeczki. Oprószamy pieprzem, dekorujemy. Do czasu podania przechowujemy w lodówce.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu