Czerwona surówka BBQ z kapusty
Łatwo odgadnąć, dlaczego surówka ta nosi nazwę
"Czerwona". Barwę tę nadaje jej dressing zawierający keczup.
Składniki potrzebne do jej przygotowania są niezwykle proste, lecz smak jest
naprawdę świetny. Słodko-kwaśny, z lekką nutą pikanterii, idealnie nadaje się
do wszystkich dań z grilla, jak również pieczonych mięs czy ryb. Surówka
pochodzi ze stanu Północna Karolina w USA, gdzie jest naprawdę bardzo
popularna. Przepis na podstawie ASouthernSoul.
1/2 główki małej kapusty - ok. 1/2 kg - ścisłe proporcje wagowe nie są najistotniejsze - sałatkę doprawiamy wg. własnego smaku
dressing:
1/2 szklanki dobrej jakości keczupu*
1/4 szklanki octu winnego
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki ostrego sosu chili lub Tabasco - do smaku
szczypta mielonej wędzonej papryki
sól i świeżo mielony czarny pieprz, u mnie po 1/2 łyżeczki
siekana natka pietruszki do dekoracji
1. Kapustę bardzo drobno siekamy. Najlepiej zrobić to przy pomocy
malaksera, ponieważ ręcznie jest to dość trudne. Można również użyć
szatkownicy. Jak najdrobniejsze pocięcie kapusty jest istotne, ponieważ to
właśnie zapewni surówce właściwy smak.
Rozdrobnioną kapustę przelewamy krótko na sicie 1 szklanką wrzątku. Dokładnie odsączamy i odciskamy wodę.
Rozdrobnioną kapustę przelewamy krótko na sicie 1 szklanką wrzątku. Dokładnie odsączamy i odciskamy wodę.
2. Składniki dressingu mieszamy, dodajemy do kapusty. Surówkę
dokładnie mieszamy, próbujemy, i ostatecznie doprawiamy do smaku solą, cukrem
bądź octem, jeśli jest taka potrzeba. Decydujemy też, czy jest wystarczająco
pikantna. Odstawiamy na godzinę do lodówki, by surówka się schłodziła, a smaki
się połączyły. Surówka bez problemu wytrzyma w lodówce 3-4 dni.
* Ponieważ keczup nadaje temu dressingowi smak, użyjmy produktu
dobrej jakości - takiego, który nam smakuje.
Komentarze
Prześlij komentarz