Pieczona ryba chrzanowa. Łosoś chrzanowy
Na dzisiejszym zdjęciu możecie zobaczyć łososia, ale ten przepis
zagra równie dobrze z innymi rybami. Nadaje się tutaj każda ryba o białym, zwartym
mięsa, jak na przykład dorsz czy sandacz - lub inna, którą lubicie. Będzie
pysznie :)
2 filety (kawałki) ryby bez ości, mogą być ze skórą
2 łyżki majonezu
sok z cytryny
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2 czubate łyżeczki chrzanu
szczypta soli do smaku
Oczyszczone filety układamy w naczyniu do zapiekania skorą do
dołu. Oprószamy solą i pierzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.
Następnie smarujemy z wierzchu majonezem wymieszanym z chrzanem i
odrobiną soli - do smaku.
Rybę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C
przez ok. 20 minut, aż wierzch będzie rumiany a ryba przestanie być surowa
(sprawdzamy widelcem).
Komentarze
Prześlij komentarz