Pieczona ryba chrzanowa. Łosoś chrzanowy


Na dzisiejszym zdjęciu możecie zobaczyć łososia, ale ten przepis zagra równie dobrze z innymi rybami. Nadaje się tutaj każda ryba o białym, zwartym mięsa, jak na przykład dorsz czy sandacz - lub inna, którą lubicie. Będzie pysznie :)


2 filety (kawałki) ryby bez ości, mogą być ze skórą
2 łyżki majonezu
sok z cytryny
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2 czubate łyżeczki chrzanu
szczypta soli do smaku

Oczyszczone filety układamy w naczyniu do zapiekania skorą do dołu. Oprószamy solą i pierzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.
Następnie smarujemy z wierzchu majonezem wymieszanym z chrzanem i odrobiną soli - do smaku.

Rybę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. 20 minut, aż wierzch będzie rumiany a ryba przestanie być surowa (sprawdzamy widelcem).


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu