Jak przechowywać cytryny


Cytryny przechowywane poza lodówką szybko obsychają - ich skórka twardnieje, a miąższ staje się mniej soczysty. Cytryny przechowywane w lodówce przetrwają troszkę dłużej.


Najskuteczniejszą metodą, by cytryny jak najdłużej pozostały świeże, jest przechowywanie ich w lodówce, w pojemniku z wodą.

Potrzebny nam jest do tego np. duży słój lub inne naczynie szklane, ceramiczne lub kamionkowe. Wlewamy do niego czystą, zimną wodę (z kranu). Słój możemy ściśle wypełnić cytrynami, jednak ważne jest, by owoce nie wystawały ponad wodę. Dzięki temu cytryny zachowają świeżość przez kilka tygodni.

Naturalnie, metoda ta ma zastosowanie wyłącznie do całych cytryn. Gdy owoc jest nam potrzebny, wyjmujemy go, kroimy, po czym pozostałą część przechowujemy w lodówce luzem i w miarę szybko zużywamy do końca.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu