Jak przechowywać cytryny
Cytryny przechowywane poza
lodówką szybko obsychają - ich skórka twardnieje, a miąższ staje się mniej
soczysty. Cytryny przechowywane w lodówce przetrwają troszkę dłużej.
Najskuteczniejszą metodą,
by cytryny jak najdłużej pozostały świeże, jest przechowywanie
ich w lodówce, w pojemniku z wodą.
Potrzebny nam jest do tego
np. duży słój lub inne naczynie szklane, ceramiczne lub kamionkowe. Wlewamy do
niego czystą, zimną wodę (z kranu). Słój możemy ściśle wypełnić cytrynami,
jednak ważne jest, by owoce nie wystawały ponad wodę. Dzięki temu cytryny
zachowają świeżość przez kilka tygodni.
Naturalnie, metoda ta ma
zastosowanie wyłącznie do całych cytryn. Gdy owoc jest nam potrzebny, wyjmujemy
go, kroimy, po czym pozostałą część przechowujemy w lodówce luzem i w miarę
szybko zużywamy do końca.
Komentarze
Prześlij komentarz