Yakitori, czyli szaszłyki z kurczaka po japońsku
Yakitori to japońska potrawa z kilkusetletnią tradycją. To
niezwykle popularny, niedrogi posiłek serwowany nie tylko w domach, ale i w
wyspecjalizowanych restauracjach izakaya (serwujących japońskie tapas)
lub barach zwanych yakitori-ya, ale także w przenośnych grillach, na stoiskach
ulicznych i przed świątyniami w czasie świąt i festiwali. Istnieje kilka
rodzajów yakitori, a każda restauracja szczyci się posiadaniem własnej,
wyjątkowej receptury na sos. Oto niektóre rodzaje tych szaszłyków: momo –
wyłącznie kawałki udek kurczaka; mune – wyłącznie kawałki piersi; tebasaki –
skrzydełka; rebā – wyłącznie kurze wątróbki; negima – kawałki
kurczaka poprzedzielane porem bądź szczypiorkiem; tsukune –
klopsiki mięsne z mielonego kurczaka, jajka, warzyw i przypraw. Przepis na
podstawie JustOneCookbook i PanningTheGlobe.
500 g mięsa z udek kurczaka – bez kości
Szczypior z cebuli dymki
Sos:
½ szklanki mirin*
½ szklanki jasnego sosu sojowego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
3 łyżki brązowego cukru
1/4 szklanki sake**
Kawałek imbiru wielkości wiśni – obrany, posiekany
1 ząbek czosnku – obrany, przeciśnięty przez praskę
Ew. ¼ szklanki wody + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Bambusowe (drewniane) patyczki do szaszłyków
1. Patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie, by się nie paliły
podczas pieczenia.
Składniki sosu mieszamy w rondelku. Gotujemy na małym ogniu ok. 20
minut, aż część płynu odparuje i sos zgęstnieje. Jeśli chcemy mieć naprawdę
gesty sos, albo gotujemy dłużej, albo zagęszczamy go na tym etapie mąką
ziemniaczana rozmieszaną w wodzie. Gotowy sos przelewamy do słoiczka – będzie
go więcej, niż potrzebujemy, więc będzie go można wykorzystać kolejnym razem.
Wystudzony sos przechowujemy w lodówce.
2. Mięso kroimy w kostkę a szczypior w kawałki długości ok. 4-5 cm.
Mięso nadziewamy na patyczki naprzemiennie ze szczypiorem.
Układamy na wyłożonej folą aluminiową*** blasze piekarnika i smarujemy ze
wszystkich stron sosem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, najlepiej w włączoną
funkcją górnego grilla, przez 10 minut. Po tym czasie przekładamy szaszłyki na
drugą stronę, smarujemy sosem, i ponownie pieczemy 10 minut. W podobny sposób
można naturalnie przygotować te szaszłyki na grillu.
Podajemy z ryżem lub – po zdjęciu z patyczków, w miękkich bułkach
do hot dogów, z majonezem i ostrym sosem chili.
* Mirin to słodkie wino japońskie, służące do gotowania. Przy jego
braku można je ewentualnie zastąpić słodkim białym winem.
** Sake to japońska wódka ryżowa. Możemy zamiast niej użyć ew.
whisky lub polskiej wódki. Jeśli jednak chcemy przygotowywać dania kuchni
japońskiej, najlepiej jest zaopatrzyć się w podstawowe składniki (które na
szczęście powtarzają się w większości dań), niż zastępować wszystko wszystkim.
W Polsce japońskie składniki można nabyć w dużych marketach w działach
międzynarodowych, w sklepach azjatyckich, w sklepach typu „Kuchnie świata” lub
przez internet.
** Uwierzcie, lepiej wyłożyć blachę folią, niż potem domywać
skarmelizowany sos!
Komentarze
Prześlij komentarz