Oliwki z pomidorami
Interesująca przekąska lub przystawka -
jak się okazuje, oliwki są dobre również na ciepło. Po podduszeniu z
aromatycznymi przyprawami i pomidorem stanowią ciekawą propozycję w hiszpańsko
- portugalskim stylu. Przepis inspirowany CookindAndCooking.
1 ząbek czosnku – obrany, drobno
posiekany
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki curry
2/3 szklanki czarnych oliwek bez pestek
2/3 szklanki zielonych oliwek bez pestek
1 pomidor – pokrojony w drobną kostkę
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
½ łyżeczki cukru
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
sól do smaku
oliwa z oliwek do smażenia
Na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy
podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem. Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy
słodką paprykę i curry oraz oliwki. Chwilę razem smażymy, po czym dodajemy
pomidor, koncentrat , cukier i pieprz Cayenne (jeśli oliwki mają być pikantne).
Smażymy, mieszając, aż pomidor puści sok. Doprawiamy do smaku w razie potrzeby
solą. Podajemy jako przystawkę na ciepło lub na zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz