Oliwki z pomidorami



Interesująca przekąska lub przystawka - jak się okazuje, oliwki są dobre również na ciepło. Po podduszeniu z aromatycznymi przyprawami i pomidorem stanowią ciekawą propozycję w hiszpańsko - portugalskim stylu. Przepis inspirowany CookindAndCooking.


1 cebula – obrana, drobno posiekana
1 ząbek czosnku – obrany, drobno posiekany
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki curry
2/3 szklanki czarnych oliwek bez pestek
2/3 szklanki zielonych oliwek bez pestek
1 pomidor – pokrojony w drobną kostkę
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
½ łyżeczki cukru
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
sól do smaku
oliwa z oliwek do smażenia


Na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem. Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy słodką paprykę i curry oraz oliwki. Chwilę razem smażymy, po czym dodajemy pomidor, koncentrat , cukier i pieprz Cayenne (jeśli oliwki mają być pikantne). Smażymy, mieszając, aż pomidor puści sok. Doprawiamy do smaku w razie potrzeby solą. Podajemy jako przystawkę na ciepło lub na zimno.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu