Kasza gryczana z makaronem po żydowsku, Varnishkes


Kasza gryczana jest wspaniałym dodatkiem do różnego rodzaju mies oraz warzyw. Przygotowana w ten sposób jest niezwykle smaczna i sypka, a dzięki dodatkowi makaronu wygląda bardzo dekoracyjnie na stole. Bardzo polecam tę metodę. Przepis z książki "Kuchnia żydowska" Elizabeth Wolf-Cohen.

200 g kaszy gryczanej

1 jajko
500-600 ml wody
1/2 łyżeczki soli (do smaku)
pieprz czarny świeżo mielony - do smaku
1 duża cebula
olej do smażenia

150 g makaronu typu kokardki

1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić.

2. W rondlu o grubym dnie wymieszać dokładnie suchą kaszę z jajkiem. Postawić rondel na ogniu i gotować, cały czas mieszając, aż kasza stanie się sypka z ziarna będą aromatyczne i lekko przyprażone (ok.3-5 min).

Wówczas wlać wodę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować ok. 10 minut, aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka.

3. W międzyczasie na niewielkiej ilości oleju zrumienić obraną, posiekaną cebulę.

4.Ugotowaną kaszę wymieszać z podsmażoną cebulą i ugotowanym makaronem. Ewentualnie doprawić do smaku dodatkową solą lub pieprzem.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu