Skrzydełka w pesto


Skrzydełka kurczaka to jedno z dań idealnych - możemy przygotować je na dziesiątki sposobów, i za każdym razem będziemy mieli inne danie. Dodatkowo, wywar, w którym się gotowały daje nam "gratis" bazę pod cały garnek dowolnej, smacznej zupy. Pysznie i ekonomicznie zarazem. Dzisiejsze skrzydełka pokryte są aromatycznym bazyliowym pesto. Spróbujcie koniecznie tego połączenia!




8 skrzydełek kurczaka

1,25 l wody
1 marchewka - obrana, pokrojona w plastry
1 cebula - obrana, pokrojona w ćwiartki
1 łodyga selera naciowego - pokrojona w kawałki
1 ząbek czosnku - obrany
2 ziarna ziela angielskiego
1 listek laurowy
2 łyżki siekanej natki pietruszki
sól i pieprz - do smaku
olej/oliwa do smażenia
2 łyżko pesto bazyliowego
1 łyżka masła

1.  Skrzydełka kroimy w stawach na 3 części. Powstają nam 24 kawałki.
W garnku zagotowujemy osoloną wodę ze wszystkimi warzywami i przyprawami. Gotujemy ok. 10-15 min. Na wrzącą wodę wkładamy skrzydełka. Gotujemy 10 minut od momentu ponownego zawrzenia.

Odcedzamy z garnka części skrzydełek (lotek już nie będziemy wykorzystywać). Otrzymaną w ten sposób bazę do dowolnej zupy doprawiamy do smaku.

 2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub oliwy z oliwek. Skrzydełka smażymy z obu stron, aż będą złote.  Skrzydełka zdejmujemy z patelni a olej zlewamy - nie będzie już potrzebny.

Rozpuszczamy na patelni masło i dodajemy pesto. Wkładamy usmażone skrzydełka i mieszamy, by dokładnie obtoczyły się w pesto.
Podajemy ze świeżym pieczywem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu