Skrzydełka w pesto
Skrzydełka kurczaka to jedno z dań idealnych - możemy przygotować
je na dziesiątki sposobów, i za każdym razem będziemy mieli inne danie.
Dodatkowo, wywar, w którym się gotowały daje nam "gratis" bazę pod
cały garnek dowolnej, smacznej zupy. Pysznie i ekonomicznie zarazem. Dzisiejsze
skrzydełka pokryte są aromatycznym bazyliowym pesto. Spróbujcie koniecznie tego
połączenia!
8 skrzydełek kurczaka
1,25 l wody
1 marchewka - obrana, pokrojona w plastry
1 cebula - obrana, pokrojona w ćwiartki
1 łodyga selera naciowego - pokrojona w kawałki
1 ząbek czosnku - obrany
2 ziarna ziela angielskiego
1 listek laurowy
2 łyżki siekanej natki pietruszki
sól i pieprz - do smaku
olej/oliwa do smażenia
2 łyżko pesto bazyliowego
1 łyżka masła
1. Skrzydełka kroimy w stawach na 3 części.
Powstają nam 24 kawałki.
W garnku zagotowujemy osoloną wodę ze wszystkimi warzywami i
przyprawami. Gotujemy ok. 10-15 min. Na wrzącą wodę wkładamy skrzydełka.
Gotujemy 10 minut od momentu ponownego zawrzenia.
Odcedzamy z garnka części skrzydełek (lotek już nie będziemy wykorzystywać).
Otrzymaną w ten sposób bazę do dowolnej zupy doprawiamy do smaku.
Rozpuszczamy na patelni masło i dodajemy pesto. Wkładamy usmażone skrzydełka i mieszamy, by dokładnie obtoczyły się w pesto.
Podajemy ze świeżym pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz