Formowanie bochenka chleba


Często w przepisach na chleb używa się zwrotu "uformować bochenek". Dziś zatem przedstawię jeden z najprostszych sposobów formowania. Za jego pomocą uzyskamy chleb o tradycyjnej, owalnej formie. W ten sposób możemy także formować małe, podłużne bułeczki.



1. wyrośnięte ciasto wyrabiamy i wykładamy na blat /  stolnicę.

Formujemy z niego nieduży prostokąt.

2. Prostokąt składamy na 3 części, jak kartkę papieru.

3. Rogi prostokąta podwijamy pod spód, tak, jak przy pakowaniu prezentu lub składaniu papierowego samolotu.

4. Nadajemy ostateczny kształt dłońmi. Tak przygotowany bochenek odkładamy złączeniami do spodu do wyrośnięcia do formy do pieczenia, koszyka do wyrastania chleba lub pozostawiamy na blasze. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu