Kremowa zupa ziemniaczana z białą kiełbasą i koperkiem
Kremowa zupa ziemniaczana została wzbogacona
dodatkiem białej kiełbasy. Wiosennego charakteru nadaje jej duża ilość świeżego
koperku. Lekka lecz pożywna. Dobra na każda porę roku. Polecam.
0,8 -1 kg ziemniaków
250 g białej kiełbasy
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 12 %
sól i świeżo mielony biały pieprz - do smaku
1 l wody
1 pęczek koperku
olej do smażenia
1. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Podsmażamy obraną, posiekaną
cebulę i pokrojoną drobno łodygę selera naciowego. Kiedy cebula będzie
szklista, dodajemy obrane, pokrojone w drobna kostkę ziemniaki, listek laurowy,
ziele angielskie, przeciśnięte ząbki czosnku, sól i wodę (jeśli zupa końcowo
wyjdzie za gęsta na nasz gust, zawsze potem możemy ją rozrzedzić. Jest to
lepszym rozwiązaniem, niż zagęszczanie zbyt rzadkiej zupy).
Gotujemy ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
W międzyczasie podsmażamy na patelni, na niewielkiej ilości oleju,
pokrojoną w plastry białą kiełbasę, aż będzie złoto - rumiana.
2. Gdy ziemniaki będą miękkie, za pomocą blendera ucieramy zupę na krem. Ja
lubię to zrobić jedynie w około połowie, tak, by pozostawić część ziemniaków w
całości, by zupa miała ciekawszą strukturę.
Następnie dodajemy usmażoną białą kiełbasę oraz śmietanę*.
Na koniec dodajemy dużą ilość świeżego, drobno posiekanego koperku.
Doprawiamy zupę do smaku solą i świeżo zmielonym białym pieprzem i podajemy.
* Aby śmietana nie zwarzyła się w zupie, wykładamy
najpierw potrzebną ilość śmietany do miseczki. dodajemy kilka łyżek gorącej
zupy i mieszamy. Zahartuje to śmietanę. Następnie zmniejszamy płomień pod
garnkiem z zupą i wlewamy zahartowaną śmietanę, mieszając.
Komentarze
Prześlij komentarz