Bellini


Bellini to znany włoski koktajl alkoholowy, który został wymyślony przez Giuseppe Cipriani w 1948 roku w Wenecji. Drink ten podawano w Harry's Bar, którego Cipriani był właścicielem. Wśród sławnych klientów baru wymienić można Ernesta Hemingwaya, Charliego Chaplina, Alfreda Hitchcocka czy Arystotelesa Onassisa. Napój otrzymał swą nazwę na cześć Giuseppe Belliniego, włoskiego malarza renesansowego, pochodzącego z Wenecji. Początkowo drink podawany był z odrobiną soku malinowego lub wiśniowego, co nadawało mu lekko różową barwę, obecnie jednak ten dodatek porzucono. Spróbujcie koniecznie, ponieważ połączenie smaków jest naprawdę udane, a drink ma lekki, letni charakter.




100 ml zimnego nektaru brzoskwiniowego
200 ml zimnego Prosecco
                      
Do kieliszka wlewamy nektar brzoskwiniowy, uzupełniamy Prosecco.

Zazwyczaj Bellini podaje się bez lodu, jeśli jednak chcecie, można dodać go w niewielkiej ilości (ja użyłam zaledwie 1 kostki), by nie rozwodnił zbytnio drinka.





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu