Bellini
Bellini to znany
włoski koktajl alkoholowy, który został wymyślony przez Giuseppe Cipriani w
1948 roku w Wenecji. Drink ten podawano w Harry's Bar, którego
Cipriani był właścicielem. Wśród sławnych klientów baru wymienić można Ernesta
Hemingwaya, Charliego Chaplina, Alfreda Hitchcocka czy Arystotelesa Onassisa.
Napój otrzymał swą nazwę na cześć Giuseppe Belliniego, włoskiego malarza renesansowego,
pochodzącego z Wenecji. Początkowo drink podawany był z odrobiną soku
malinowego lub wiśniowego, co nadawało mu lekko różową barwę, obecnie jednak
ten dodatek porzucono. Spróbujcie koniecznie, ponieważ połączenie smaków jest
naprawdę udane, a drink ma lekki, letni charakter.
100 ml zimnego nektaru brzoskwiniowego
200 ml zimnego Prosecco
Do kieliszka wlewamy nektar brzoskwiniowy, uzupełniamy Prosecco.
Zazwyczaj Bellini podaje się bez lodu, jeśli jednak chcecie, można
dodać go w niewielkiej ilości (ja użyłam zaledwie 1 kostki), by nie rozwodnił
zbytnio drinka.
Komentarze
Prześlij komentarz