Posty

Wyświetlanie postów z września 14, 2025

Chrupiące boczniaki z sałatką Cesar

Obraz
Chrupiące boczniaki to wariacja na temat klasycznej kuchni amerykańskiej i street-foodu – delikatne kapelusze w lekkiej panierce, która podkreśla jego smak. W połączeniu z sosem Cezar stają się pełnym daniem obiadowym, ale sprawdzą się też w burgerze, wrapie czy jako samodzielna przekąska z dipem. 

Rösterdäpfel po wiedeńsku, czyli ziemniaki z patelni

Obraz
Rösterdäpfel to ziemniaki podsmażane, zazwyczaj w plastrach, ale w niektórych lokalach podaje się je w wersji tartej. Dzięki temu są miękkie w środku, z lekką, złotą skórką, i różnią się od szwajcarskiego rösti, który powstaje z surowych ziemniaków i tworzy zwartą plackowatą formę. Wiedeńska odmiana jest rustykalna, lekko wilgotna, z nutą kminku, która nadaje typowo austriacki charakter. To klasyczny dodatek do sznycla, pieczeni czy dań z patelni. To również dobry sposób na ziemniaki z poprzedniego dnia.