Posty

Wyświetlanie postów z stycznia 12, 2020

Syrop imbirowy. Syrop cynamonowy - do kawy, piwa, deserów

Obraz
Wyśmienite syropy domowe do kawy, naleśników, placuszków, lodów i piwa. Wyłącznie z naturalnych składników, bez żadnej chemii, intensywne w smaku i wydajne, a przy tym bardzo łatwe do przygotowania.

Kotlet pożarski

Obraz
Przeszukując źródła znalazłam tyle wersji powstania tej potrawy, że na prawdę trudno dociec, która jest prawdziwa. Ponieważ absolutnie nie ma to wpływu na smak potrawy,:)  poprzestanę więc na przytoczeniu tych krótkich historii: Kotlet pożarski, pierwotnie kotlet Pożarskiego lub kotlet à la Pożarski jest często błędnie kojarzony z rosyjskim bojarem Dimitrijem Pożarskim, który w 1612 roku na czele pospolitego ruszenia wyparł wojska polskie z Moskwy. Rosyjskie źródła podają, że nazwa kotleta powstała w Rosji w początku XIX wieku , kiedy to Car  Mikołaj I odwiedziwszy przydrożną oberżę dostał ( z braku wieprzowiny) kotlet z mielonego mięsa drobiowego, który mu ogromnie zasmakował, więc kazał potrawę nazwać nazwiskiem właściciela oberży i podawać na dworze. W 1826 roku wielki poeta rosyjski Aleksander Puszkin, opowiadając w liście przyjacielowi S. Sobolewskiemu o swojej podróży z Moskwy do Nowogrodu, napisał taki oto dowcipny wierszyk : W międzyczasie zjedz po drodze Kotlet Pożarsk

Dżem ananasowy

Obraz
Dżem ananasowy zawsze był jednym z moich ulubionych. Ostatnio, jedząc kanapkę, doznałam olśnienia: przecież mogę z łatwością zrobić taki samodzielnie! Droga od myśli do czynu była bardzo szybka, a efekt dokładnie taki, jakiego oczekiwałam. Polecam :)

Konserwowe papryczki chili / jalapeno

Obraz
Konserwowe papryczki chili lub jalapeño ( jalapeño jest jedną z odmian papryki chili) to świetny dodatek do wielu dań, nie tylko tych o meksykańskim rodowodzie. Dodają potrawom pikanterii i ciekawego smaku. Ja osobiście lubię niewielki ich dodatek np. w spaghetti . Zamiast kupowania gotowych, często dość kosztownych papryczek w słoiku, można bardzo prosto i szybko wykonać je samodzielnie. Ponieważ nie używa się ich w dużej ilości, wystarczają na długo.

Domowa tortilla

Obraz
Delikatna, miękka, idealna... tortilla wg. przepisu podanego przez Kashę, którego zaletą jest także to, ż e nie wymaga użycia mąki kukurydzianej. Szybki i prosty sposób na pyszną domową tortillę.

Boczniaki z majonezem bazyliowym

Obraz
Jeśli macie ochotę na lekkie, nieskomplikowane danie w stylu włoskim, spróbujcie boczniaków w dzisiejszej odsłonie. Majonez bazyliowy, parmezan oraz rukola świetnie podkreślają smak grzybów. Do tego świeże pieczywo.

Curry z jajek na twardo

Obraz
Kolhaput to miasto w południowo-zachodnich Indiach, w stanie Maharasztra. Z niego właśnie pochodzi przepis na dzisiejszą potrawę, czyli jajka w sosie curry. Jajka są produktem niezwykle popularnym w Indiach. Z jednej strony wynika to z tego, że duża część hindusów to wegetarianie, a z drugiej chodzi o fakt, że jajka są pożywnym, smacznym, a zarazem tanim zamiennikiem mięsa. Przepis na podstawie ChefDeHome .

Grzanki z pastą z avocado i fety oraz jajkiem sadzonym

Obraz
Pasta z avocado oraz fety to pyszna propozycja na szybkie i zdrowe śniadanie. Delikatne avocado podkręcamy świeżością soku z limonki, a równowagi smakowej dodaje całości lekko słony ser typu feta. Pastę w zależności od upodobań możemy podać na grzankach lub na świeżym pieczywie. Do tego jajko sadzone - i jest idealnie.

Pimento cheese, czyli amerykańska pasta serowa

Obraz
Pimento to odmiana czerwonej papryki o okrągłym kształcie, soczystej i pełnej smaku, charakteryzującej się bardzo, bardzo delikatną pikanterią. Pimanto Cheese zaś to niezwykle popularna na południu stanów Zjednoczonych pasta kanapkowa z tymi właśnie papryczkami w wersji konserwowej. Nazywana jest czule „kawiorem z Południa”, bo, według miejscowych, trudno sobie wyobrazić spotkanie towarzyskie, piknik, czy przyjęcie, na którym jako jeden z elementów nie pojawi się Pimento Cheese – czy to w kanapkach, na krakersach, czy też jako dodatek do burgerów i hot dogów,  lub jako nadzienie jajek na twardo. Ponieważ w Polsce trudno jest o prawdziwe papryczki pimento, użyjemy normalnej papryki konserwowej a pożądanej ostrości dodamy za pomocą odrobiny sosu chili. Zapewniam Was, warto spróbować tej pysznej i łatwej w wykonaniu pasty. Przepis na podstawie BigBear’sWife .

Wędzony kurczak kanapkowy w sosie czosnkowym

Obraz
Wędzony kurczak nie zawsze musi być jedzony w swej podstawowej postaci. Można z jego dodatkiem przygotowywać przeróżne sałatki bądź dodatki do pieczywa. Dziś proponuję wymieszanie go z wyrazistym sosem czosnkowym z koperkiem. Podajmy go na świeżym pieczywie, na grzankach lub wraz z mieszanką ulubionych sałat zawińmy w tortillę – będzie pysznie.

Omlet z pomidorami po chińsku

Obraz
Pyszny sposób na urozmaicenie omletu w stylu chińskim : dodatek pomidorów i aromatycznej bazylii. Bardzo lubimy chińską wersję z ryżem, stanowi ona bowiem pyszny i bardzo pożywny posiłek.

Faszerowane jajka na twardo z szynką i pieczarkami

Obraz
Faszerowane jajka nie muszą być zawsze takie same: sposobów podanie są dziesiątki. Spróbujcie tej popularnej przekąski z pieczarkami i szynką - my bardzo te wersję polubiliśmy :)

Jajka sadzone z pomidorami, Szakszuka

Obraz
Przepis, który zaskakuje z jednej strony swą prostotą, a z drugiej - wyśmienitym efektem smakowym. Śniadanie przygotowane w ten sposób sprawia, że zwykłe sadzone jajko staje się niezwykłe. I to do tego stopnia, że następnego dnia zaczynamy się zastanawiać : "a może dziś zrobię je jeszcze raz?" - a następnie szybciutko idziemy do kuchni i robimy. Polecam!  Oryginalna nazwa tego sefardyjskiego dania to Szakszuka. Przepis pochodzi z książki "Przysmaki żydowskie we współczesnej kuchni", aut. Estera Kafka i Malka Kafka.

Majonez domowy

Obraz
Domowy majonez robię od 2004 roku. Dlaczego? Ponieważ warto.  Naprawdę warto! Są różne przepisy, ale ja korzystam z tego, średnio raz na tydzień - i od tamtego czasu nie kupiłam nawet jednego słoiczka majonezu w sklepie.  "Oto prawdziwe wyzwanie" - zapewne pomyślicie. Wręcz przeciwnie! Jego zrobienie jest niezwykle proste i szybkie, a efekt smakowy przewyższa kupne majonezy. Dodam też, że dla mnie robienie majonezu na w sobie coś z magii - to wspaniałe patrzeć, jak w kilka sekund w słoiku, do tej pory pełnym zwykłego oleju, pojawia się w czarodziejski sposób prawdziwy majonez.

Dressing musztardowy do sałaty i sałatek

Obraz
Dressing ten wszedł do grona moich ulubionych. Dzięki niemu nawet zwykła sałata staje się atrakcyjnym dodatkiem, podnoszącym smak każdego dania. Sos może także służyć jako dodatek do dowolnie skomponowanej sałatki ze świeżych warzyw. Dressing jest ogromnie prosty i szybki w wykonaniu, ale to właśnie w prostocie tkwi przeważnie siła smaku oraz to, ze się on nie nudzi. Dla mnie zawsze będzie miał on duński smak, bo tam właśnie go spróbowałam. :)

Szybki, awaryjny sos cebulowy do klusek, kopytek, mięs...

Obraz
Jeśli nie mamy dużo czasu, potrzebnych pod ręką składników, lub jeśli nie robimy akurat żadnego mięsa, a potrzebny jest nam sos do klusek śląskich czy kopytek , można zrobić taki właśnie szybki, awaryjny sos cebulowy. Lub studencki-kryzysowy, jak wolicie.

Pierogi leniwe / kluski leniwe

Obraz
Jeden z niezapomnianych smaków mojego dzieciństwa - pierogi leniwe, zwane także kluskami leniwymi. Nie zdawałam sobie sprawy, jak dalekich czasów sięgają korzenie tej potrawy. Przepis z  książki kucharskiej "Jak gotować" Marii Disslowej z 1930r.

Kopytka

Obraz
Kopytka, obok pierogów leniwych , są jednymi z typowych polskich klusek. Podane z sosem i sałatką mogą stanowić samodzielny obiad. Idealnie pasują także jako dodatek do różnych mięs, zarówno pieczonych jaki i duszonych. Wspaniale smakują również odsmażone na patelni. Samodzielne zrobienie kopytek nie jest wcale trudne. Rządzi nimi tylko jedna zasada - bez względu na to, ile mamy ziemniaków, mąki zawsze dajemy 1/4. Dzięki temu zrobimy dobre kopytka nawet bez użycia wagi. Dalsze szczegóły już w treści przepisu, zachęcam do spróbowania :)

Kopytka z sosem miodowym

Obraz
Jeśli do tej pory jadaliście kopytka wyłącznie z sosami mięsnymi, warto spróbować ich w słodkim wydaniu, ponieważ na słodko smakują równie wspaniale. Miodowo cynamonowy sos pasuje do nich idealnie, tworząc danie, do którego z pewnością będziecie chcieli częściej wracać. Jest to prosta w wykonaniu, pożywna i smaczna propozycja obiadowa, która przypadnie do gustów zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Inspiracja: Robert Makłowicz.

Parzaki, pampuchy, kluski na parze

Obraz
U nas zawsze znane były jako parzaki , choć mają mnóstwo innych nazw: pampuchy, parowańce, parowce, kluski na parze czy bułki na parze. Mistrzynią w ich robieniu była moja Babcia. Jako dziecko uwielbiałam przyglądać się, jak Babcia je robi, i zajadać świeżutkie, jeszcze gorące bułeczki. Pyszne bez jakiegokolwiek dodatku. Kiedy parzaki ostygną, można je bez problemu odgrzewać i odsmażać (najlepiej na maśle z odrobiną oleju, pyszne!), podając je zarówno na słodko (z owocami, ze słodkimi sosami) jak i na wytrawnie (z sosami, jako dodatek do mięs, zapiec z serem żółtym i warzywami). Parzaki przygotowujemy albo na wkładce do gotowania na parze, którą umieszczamy w garnku z wodą (jak na zdjęciu poniżej), lub na cienkiej ściereczce przymocowanej do garnka z wodą ( zobacz zdjęcie - klik )

Gnocchi w sosie śmietanowym z szynką. Gnocchi alla panna

Obraz
Jak w kilka chwil mieć na swoim stole posiłek, którego nie powstydziłaby się żadna restauracja? Na przykład - właśnie tak. Przepis na podstawie chefkoch.de .

Nadziewana biała kiełbasa z boczkiem

Obraz
Dziś przedstawiam wspaniały sposób na pieczoną białą kiełbasę. Zazwyczaj białą kiełbasę jada się po prostu pieczoną lub w żurku. Ten przepis jest idealny, jeśli tradycyjnie przygotowywana biała kiełbasa już się Wam znudziła. Polecam!

"Nutella". Krem orzechowo - czekoladowy.

Obraz
Jak smakuje ten krem? Jak nutella. A nawet - lepiej. Sklepowa nutella może się schować. Przepis znalazłam na blogu Moje wypieki . Po prostu pyszna! Ze względu na jej smak, idealną konsystencję oraz szybkość i łatwość przygotowania stwierdziłam, że z kupną rozstaję się na stałe. Zachęcam do spróbowania, bo naprawdę warto! :)

Masło domowe

Obraz
Śniadanie. Świeży, chrupiący chleb i konfitura z domowej spiżarki. Brakuje tylko jednego: prawdziwego masła. Od dawna za czymś takim tęskniłam -  za masłem, jakie robiła moja babcia ( choć co prawda nie piekła sama chleba). W świecie, w którym z każdej strony atakują człowieka zupki w proszku tym bardziej pragnę mieć coś prawdziwego, nieprzetworzonego, zrobionego własnymi rękami. Dlatego piekę chleby. Dlatego cieszy mnie własne masło. Masło smakuje jak najprawdziwsze i robi się je bardzo prosto i szybko. Za przypomnienie przepisu i motywację dziękuję Zaytoonie . :)

Muffiny z czekoladą

Obraz
Długo zastanawiałam się, jak zrobić, by domowe muffiny nie wychodziły płaskie, lecz super wysokie-wysokie, jak te, które się kupuje. Próbowałam różnych przepisów i metod, i choć wszystkie były smaczne, żaden nie dawał do końca rezultatów, jakich oczekiwałam. Z tym przepisem od razu widziałam, że będzie dobrze, jeszcze, gdy muffiny rosły sobie w piekarniku. Polecam - są bardzo mięciutkie i smaczne. Przepis na podstawie LittleSweetBaker .

Kurczak aksamitny. Jak usmażyć filety kurczaka, by były soczyste.

Obraz
Kurczak aksamitny to nie przepis na konkretną potrawę, lecz metoda przygotowania mięsa. Marynowanie kurczaka w ten sposób (ang. " velveting ", od słowa "velvet" czyli "aksamit") nie ma na celu nadania mu smaku żadnych konkretnych przypraw. Ta marynata poprawia samą strukturę mięsa. Jeśli zastanawialiście się czasami, jak to się dzieje, że kurczak  w chińskich restauracjach jest tak delikatny i soczysty, a w domu potrafi wyjść suchy, oto odpowiedź: jest on wcześniej marynowany. Połączenia białka i octu sprawia, że mięso staje się niezwykle miękkie, delikatne, soczyste i, po prostu - aksamitne, zgodnie ze swoją nazwą. To drobiazg, który robi naprawdę dużą różnicę, więc zdecydowanie warto wprowadzić ten mały trick do swojego repertuaru.

Jak sprawdzić, czy olej jest gorący

Obraz
Gdy potrzebujemy rozgrzać olej do konkretnej temperatury, wówczas niezastąpionym narzędziem jest termometr kuchenny. Przeważnie jednak nie potrzebujemy aż takiej dokładności, musimy jedynie określić, czy olej nadaje się już do smażenia, zwłaszcza w przypadku smażenia na głębokim oleju. Z pomocą tutaj przyjdzie nam pewien japoński sposób. Potrzebujemy do tego pałeczki bambusowej (oczywiście, nie malowanej ani zdobionej, po prostu czysto drewnianej) lub bambusowego patyczka do szaszłyków.

Pączki twarożkowe „serowe kule”

Obraz
Ten słodki, nie-drożdżowy wypiek, którego głównym składnikiem jest twarożek, wywodzi się z niemieckiego regionu Eifel , jest również popularny na Węgrzech. Twarogowe kuleczki są niezwykle smaczne i puchate, przy czym ich kolejną niewątpliwą zaletą jest fakt, że można je mieć dosłownie w kilka chwil, bez długiego oczekiwania związanego z ciastem drożdżowym. Nie musimy nawet posiadać robota kuchennego – do wymieszania ciasta wystarczy zwykła rózga/trzepaczka kuchenna. Obowiązkowa pozycja dla wszystkich miłośników słodkich drobiazgów. Pączki twarożkowe zachowują bez problemu świeżość przez kilka dni, można je również odgrzać w kuchence mikrofalowej. Przepis na podstawie KochKino .

Bûche de Noël, czyli pyszne ciasto świąteczne z Francji

Obraz
B ûche de Noël to świąteczne ciasto w kształcie polana czy też fragmentu gałęzi , które tradycyjnie podaje się we Francji (oraz Włoszech czy Kanadzie).  Jego kształt wywodzi się od zapoczątkowanego w XIIw. zwyczaju wigilijnego, kiedy to przynoszono do domu duże polano, które następnie, po skropieniu oliwa lub słodkim winem), uroczyści e podpalano w kominku w świąteczny wieczór (25 grudnia). Tradycja palenia Bûche de Noël zanikła w tym samym okresie, co wielkie piece ogrzewające domostwa -  na stołach świątecznych pojawiły się zaś świeczki, które również podtrzymywały ogień. Tradycja ta nawiązuje również do starszego jeszcze zwyczaju świętowania  przesilenia zimowego. Zamiast drewnianego polana mamy zatem od XIXw. bardzo dekoracyjne ciasto.  Oczywiście, patrząc na sprawę obiektywnie, Bûche de Noël to po prostu pyszna rolada, którą możemy przygotować niezależnie od pory roku , także z pominięciem dekorowania jej na podobieństwo polana :)

Monkey Bread, czyli Małpi chlebek - amerykańskie ciasto cynamonowe

Obraz
Monkey Bread, czyli Małpi chlebek, to ciasto popularne w Stanach Zjednoczonych od lat pięćdziesiątych XX w. Historia nazwy nie jest znana - być może wzięła się ona stąd, że ciasto przypomina trochę szyszkę araukarii chilijskiej , zwanej po angielsku monkey puzzle. Jest miękkie, mocno cynamonowe, słodkie i aromatyczne. Można je podawać od razu na ciepło i odrywać poszczególne kuleczki palcami. Można zaczekać, aż ostygnie - i również je odrywać - lub kroić ciasto na kawałki.

Ciasto drożdżowe ślimaczki z serem i malinami

Obraz
Jeśli lubicie ciasta drożdżowe, w sezonie letnim warto wykorzystać do nich świeże owoce. Z dzisiejszego przepisu otrzymacie przyjemnie puchate ciasto o mleczno - maślanym smaku, wzbogacone dodatkiem kremowego serka i świeżych malin. Ciasto można rozrywać na indywidualne bułeczki lub kroić w kawałki.

Wytrawne tosty francuskie z sadzonym jajkiem

Obraz
Połączenie smaku słodkiego z wytrawnym to kompozycja, której trudno się oprzeć, wszystko bowiem się w niej znakomicie uzupełnia. Tak też jest w tym przypadku, gdzie zestawiamy tosty francuskie z chałki z takimi dodatkami, jak świeże zioła, jajko, bekon czy ser. Naturalnie, w wersji bezmięsnej można zrezygnować z bekonu. Idealna propozycja na weekendowe leniwe śniadanie. Przepis bazowany na JoyTheBaker .

Burgery z panierowaną mortadelą

Obraz
Panierowana mortadela, o której pisałamWam ostatnio , nie musi być jedynie daniem obiadowym. Można z nią zrobić o wiele bardziej niecodzienne, pyszne burgery.

Papryka w jogurcie

Obraz
Dzisiejsza propozycja to klasyczna turecka przystawka, którą można jeść z chlebkiem  lawasz czy pita, lub podać jako dodatek do dania głównego.

Turecka sałatka pasterska, Çoban Salatasi

Obraz
Turecka sałatka, zwana sałatką pasterską (Çoban Salatasi), to feeria barw i smaków. Swój wyjątkowy charakter zawdzięcza siekanej natce pietruszki. Dzięki połączeniu świeżych warzyw możemy duchem zanurzyć się w ciepłych falach morza Śródziemnego nawet podczas ponurej polskiej zimy. Sałatkę najlepiej przygotowywać (mieszać warzywa) tuż przed podaniem, by wszystkie składniki były świeże i chrupiące. Przepis na podstawie SesonalCookInTurkey .

Kiełbasa duszona z cebulą i pomidorami

Obraz
Idealna na ciepłe śniadanie lub kolację. Podana z ziemniakami może stanowić pożywny obiad.

Sałatka z pomidorków koktajlowych i sera mozzarella

Obraz
Prosto i smacznie. Sałatka z pomidorków cherry (koktajlowych) oraz sera mozzarella to smaczny dodatek do obiadu, lub – gdy podamy ją ze świeżym pieczywem, idealna, lekka kolacja. Dressing można przygotować wcześniej, lecz samą sałatkę najlepiej mieszać tuż przed samym podaniem.

Sałatka z pieczonego kurczaka w stylu włoskim

Obraz
Do dzisiejszej sałatki można wykorzystać pieczonego kurczaka, kurczaka z rosołu lub po prostu usmażyć oproszone pieprzem i sola filety z piersi, jeśli nie dysponujecie wcześniej przygotowanym mięsem. Sałatka jest smaczna i pożywna, dobrze sprawdzi się także do kanapek. Przepis na podstawie Salu-Salo.

Leczo z białą kiełbasą

Obraz
Gdy warzywne, mocno paprykowe leczo połączymy z białą kiełbasą, otrzymamy smaczny, pożywny posiłek, idealny na chłodne jesienno- zimowe wieczory.

Kociołek dubliński. Dublin Coddle.

Obraz
Kociołek dubliński to popularne danie kuchni irlandzkiej. Jest to danie skromne i proste, ale właśnie w tej prostocie tkwi siła smaku. Oraz naturalnie w dobrej jakości składnikach, czyli kiełbasie i boczku. Połączenie tych zaledwie kilku składników daje przepyszny efekt, godny polecenia. Marchewka, choć nie występowała w najbardziej pierwotnej wersji dania, stanowi smaczny i ładny kolorystycznie dodatek. Tradycyjne przyprawy to zaledwie sól, pieprz i pietruszka. Ponieważ jednak kiełbaski brytyjskie doprawiane są szałwią (polskie doprawiane są głownie majerankiem), dodałam szałwii, by uzyskać bardziej autentyczny smak. Przepis na podstawie Food.com i britishfood.about.com .

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Obraz
Czasami wystarczy jeden drobiazg, by ze zwykłego dania uczynić coś niezwykłego. Tak jest w przypadku tego przepisu - czyli znanej i lubianej wątróbki w wersji, która długo nie pozwoli Wam o sobie zapomnieć i będziecie chcieli często do niej wracać. Zapach cynamonu wypełni dom, a lekka słodycz rodzynek wspaniale uzupełni lekko gorzkawy smak wątróbki. Ten przepis to idealne połączenie smaków. Jest on już z nami ho-hoooo... od wielu wielu lat (z 20 lat?). Pochodzi on z jednego z najwcześniejszych odcinków "Makłowicza w podroży" pt. "Galicyjski smak". Bardzo polecam!

Kaszanka z cebulą i zasmażaną kapustą

Obraz
Smażona kaszanka jest smacznym i szybkim daniem np. na śniadanie czy kolację. Jednak, jeśli podamy ją z ziemniakami i zasmażaną kapustą kiszoną, będzie świetnym, pożywnym obiadem. Kwaśne smaki bardzo pasują do kaszanki - zamiast kapusty można połączyć ją także np. z prostą sałatką z kiszonych lub konserwowychogórków.

Jak zrobić idealne purée ziemniaczane

Obraz
Purée ziemniaczane to jedna z najprostszych potraw, jakie możemy przygotować z ziemniaków, niezastąpiona do obiadu. Ziemniaki jako dodatek do obiadu cieszą się w Polsce największą popularnością (choć różnego rodzaju kasze szczęśliwie szybko je obecnie doganiają!), więc warto, by smak dania, które tak często pojawia się na naszych stołach, mieć dobrze dopracowany. 

Jak dobrać odpowiedni gatunek ziemniaka do potrawy. Typy ziemniaków.

Obraz
Dobór odpowiedniego ziemniaka do potrawy, którą chcemy przegotować, może mieć kluczowe znaczenie dla ostatecznego efektu na talerzu. Gotując zupę nie chcemy rozgotowanej papki, tylko ładne kawałki. Podobnie z sałatkami - chcemy, by ziemniaki zachowały kształt, który im nadaliśmy podczas krojenia. Z kolei gotując ziemniaki do obiadu nie chcemy, by były zbyt twarde, bądź rozsypały się nam na talerzu. Co innego oczywiście, jeśli chcemy przygotować puree - wtedy miękkość ziemniaka będzie jego zaletą. Natomiast jeśli robimy kluski, nie chcemy by rozpadły się podczas gotowania - chcemy, by ciasto było spójne i kleiste. I tak dalej.... Z tego powodu warto poznać typy ziemniaków i ich właściwości. Jest to bardzo proste, ponieważ wyróżniamy

Chrupiąca kaszanka z ziemniakami i jabłkami

Obraz
Choć uważamy ją za bardzo polską, do Polski kaszanka trafiła dopiero ok. XVIIIw., najprawdopodobniej z Niemiec, przez Śląsk. Ten rodzaj wędliny znany jest również w innych krajach, nie tylko w Niemczech, np. we Francji, Wielkiej Brytanii, Czechach, Finlandii, na Słowacji, Ukrainie czy na Węgrzech. Kiedy natknęłam się na francuską metodę jej przygotowania, od razu mnie ona zaciekawiła. Wbrew pozorom, kuchnia francuska to nie tylko wymyślne fidrygałki i gwiazdki Michelin - jak każda kuchnia narodowa, posiada ona proste, solidne, ludowe potrawy. W tym przepisie chrupiącą kaszankę połączono z równie chrupiącymi ziemniakami i jabłkami. Od razu wywołało to moje skojarzenia z niemiecką potrawą Himmel und Erde (niebo i ziemia), czyli połączeniem jabłek (niebo) i ziemniaków (ziemia). Czy to nie fascynujące, jak bardzo zwyczaje kulinarne się przeplatają? Tak czy inaczej, jest to niezwykle udane połączenie, podkreślone i dopełnione lekkim musztardowym dressingiem. Zachęcam do spróbowania! Prz

Biała kiełbasa w sosie cebulowym

Obraz
To przepis, do którego idealnie nadaje się biała kiełbasa do pieczenia, czyli Bratwurst. Znakomicie sprawdzi się tutaj także biała kiełbasa. Idealnym dodatkiem do wyrazistego sosu będzie zaś puree ziemniaczane. Przepis bazowany mi.in. na  MaltesKitchen .

Biała kiełbasa z warzywami w sosie agrodolce

Obraz
Pisałam ostatnio o włoskim sosieagrodolce , w którym podaje się duszone cebulki. Ten pyszny sos możemy wykorzystać do różnych innych dań – wspaniale sprawdza się on do białej kiełbasy z papryką i cebulą.

Włoski sos słodko kwaśny. Cebula w sosie słodko kwaśnym po włosku. Sos agrodolce.

Obraz
Nie tylko Chińczycy mają swój sos słodko kwaśny. Maja go także włosi. Co ciekawe, jest zupełnie inny i bardzo pyszny, nazywa się agrodolce . Gdy wyszukałam, że taki sos istnieje, natychmiast ogromnie mnie on zainteresował. We Włoszech jest on podawany przede wszystkim z małymi cebulkami zwanymi cippoline (podobnymi do szalotek).  Cippoline in agrodolce są typowym daniem z Parmy. Szczerze mówiąc, by ich spróbować , specjalnie pojechałam do Parmy. Fakt, miałam i tak po drodze, ponieważ zwiedzałam mleczarnię produkującą parmezan oraz wytwórnię octu balsamicznego pod modeną, ale był to czynnik, który zaważył w dużym stopniu na chęci odwiedzenia Parmy, oprócz parmezanu. Nie zawiodłam się. Bardzo polecam ten smaczny i ciekawy dodatek do wielu potraw. Do dania używa się zarówno octu balsamicznego, jak i octu z białego wina. We Włoszech podaje się takie cebulki do obiadu, podobnie jak inne warzywa. Dzięki sposobowi, w jaki są przygotowane, cebulki zupełnie nie posiadają ostrości surowej ce

Ryż z powidłami śliwkowymi

Obraz
Jeśli ledwo dyszycie od nadmiaru wystawnych świątecznych potraw, mam dla Was coś lekkiego, smacznego i szybkiego: śmietankowy ryż z powidłami śliwkowymi. Sycący lecz jednocześnie nie za ciężki, słodki od powideł i pachnący cynamonem. Skusicie się? :)

Perfekcyjna polenta z pieczarkami

Obraz
Gwiazdą dzisiejszego dnia tak naprawdę jest polenta. Przepis na duszone pieczarki załączam zupełnie "gratis", by nie zostawiać polenty zupełnie samej, abyście jeden z dodatków do niej mieli zawsze pod ręką :) . Możecie ją bowiem podać ze wszystkim tym, na co macie akurat ochotę, traktując polentę tak, jak inne dodatki obiadowe (ziemniaki, kasza, ryż).  Dlaczego perfekcyjna? Ponieważ nie tylko smaczna i zdrowa, lecz również bezproblemowa w przygotowaniu. Często przed przygotowaniem polenty odstrasza niektórych obawa przed grudkami (tak, jak również np. w przypadku kaszy manny). Jednak przygotowując polentę według poniższej metody nie musimy się obawiać żadnych grudek! Polenta będzie gładka, kremowa i nic się nie przypali. Nazwa "polenta" wywodzi się z języka włoskiego (a dokładniej, z łacińskich słów "puls" lub "pulmentum"). Znana była już w czasach rzymskich, jednak wówczas przygotowywano ja z innych zbóż i roślin: z prosa, orkiszu, faro, cieci