Dressing musztardowy do sałaty i sałatek
Dressing ten wszedł do grona moich ulubionych. Dzięki niemu nawet zwykła
sałata staje się atrakcyjnym dodatkiem, podnoszącym smak każdego dania. Sos
może także służyć jako dodatek do dowolnie skomponowanej sałatki ze świeżych
warzyw. Dressing jest ogromnie prosty i szybki w wykonaniu, ale to
właśnie w prostocie tkwi przeważnie siła smaku oraz to, ze się on nie nudzi.
Dla mnie zawsze będzie miał on duński smak, bo tam właśnie go spróbowałam. :)
2 pełne łyżki dobrej, raczej ostrej musztardy
50 ml oleju słonecznikowego
2 łyżki octu z białego wina
100 ml zimnej wody ( przegotowanej)
szczypta cukru
ew. sól do smaku( dla mnie niepotrzebna)
Musztardę rozmieszać z olejem. Dodać ocet i wodę oraz szczyptę cukru, rozmieszać na gładki sos. Na zdjęciu podany do sałaty lodowej z pomidorem i świeżym ogórkiem.
50 ml oleju słonecznikowego
2 łyżki octu z białego wina
100 ml zimnej wody ( przegotowanej)
szczypta cukru
ew. sól do smaku( dla mnie niepotrzebna)
Musztardę rozmieszać z olejem. Dodać ocet i wodę oraz szczyptę cukru, rozmieszać na gładki sos. Na zdjęciu podany do sałaty lodowej z pomidorem i świeżym ogórkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz