Biała kiełbasa z warzywami w sosie agrodolce
Pisałam ostatnio o włoskim sosieagrodolce, w którym podaje się duszone cebulki. Ten pyszny sos możemy
wykorzystać do różnych innych dań – wspaniale sprawdza się on do białej
kiełbasy z papryką i cebulą.
Biała kiełbasa, ok. 4 kawałki– pokrojona w grube plastry
Papryka czerwona i/lub –
pokrojona w paski
2-3 cebule - obrane,
pokrojone w mniejsze kawałki, np. ćwiartki
3 łyżki octu balsamicznego
(lub białego octu winnego. Zwykły „polski” ocet do przetworów nie nadaje się do
tego dania)
50 ml wody
1 łyżka cukru
Sól do smaku
1-2 łyżki oliwy z oliwek do
smażenia
Na rozgrzanej oliwie
podsmażamy kiełbasę z papryką i cebulą. Gdy kiełbasa będzie rumiana a cebula
szklista, dodajemy wymieszane ze sobą: ocet, wodę i cukier. Mieszamy, a
następnie zmniejszamy płomień do minimum i przykrywamy patelnie pokrywką.
Dusimy, aż cebula będzie miękka, lecz absolutnie nie rozpadająca się – czas
zależy od wielkości cebuli. Doprawiamy do smaku solą.
Podajemy ze świeżym
pieczywem, którym będziemy mogli zebrać z talerza smakowity sos (po włosku
„fare la scarpetta”) : )
Komentarze
Prześlij komentarz