Biała kiełbasa z warzywami w sosie agrodolce


Pisałam ostatnio o włoskim sosieagrodolce, w którym podaje się duszone cebulki. Ten pyszny sos możemy wykorzystać do różnych innych dań – wspaniale sprawdza się on do białej kiełbasy z papryką i cebulą.




Biała kiełbasa, ok. 4 kawałki– pokrojona w grube plastry

Papryka czerwona i/lub – pokrojona w paski
2-3 cebule - obrane, pokrojone w mniejsze kawałki, np. ćwiartki
3 łyżki octu balsamicznego (lub białego octu winnego. Zwykły „polski” ocet do przetworów nie nadaje się do tego dania)
50 ml wody
1 łyżka cukru
Sól do smaku
1-2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy kiełbasę z papryką i cebulą. Gdy kiełbasa będzie rumiana a cebula szklista, dodajemy wymieszane ze sobą: ocet, wodę i cukier. Mieszamy, a następnie zmniejszamy płomień do minimum i przykrywamy patelnie pokrywką. Dusimy, aż cebula będzie miękka, lecz absolutnie nie rozpadająca się – czas zależy od wielkości cebuli. Doprawiamy do smaku solą.
Podajemy ze świeżym pieczywem, którym będziemy mogli zebrać z talerza smakowity sos (po włosku „fare la scarpetta”) : )


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu