Jajka sadzone z pomidorami, Szakszuka
Przepis, który zaskakuje z jednej strony swą prostotą, a z drugiej -
wyśmienitym efektem smakowym. Śniadanie przygotowane w ten sposób sprawia, że
zwykłe sadzone jajko staje się niezwykłe. I to do tego stopnia, że następnego
dnia zaczynamy się zastanawiać : "a może dziś zrobię je jeszcze raz?"
- a następnie szybciutko idziemy do kuchni i robimy. Polecam! Oryginalna
nazwa tego sefardyjskiego dania to Szakszuka. Przepis pochodzi z książki
"Przysmaki żydowskie we współczesnej kuchni", aut. Estera Kafka i
Malka Kafka.
4-6 jajek
2 pomidory
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego lub 1 łyżka keczupu
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól do smaku
olej
Cebulę i pomidory obrać i pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć cebulę. Jak będzie szklista, dodać pomidory oraz posiekany ząbek czosnku. Dodać paprykę, keczup i sól do smaku. Chwilę razem dusić.
Teraz w sosie na patelni robimy łyżką zagłębienia ( tak, by było widać dno patelni) i w każde z nich wbijamy jedno jajko. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu, aż jajka się zetną.
2 pomidory
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego lub 1 łyżka keczupu
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól do smaku
olej
Cebulę i pomidory obrać i pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć cebulę. Jak będzie szklista, dodać pomidory oraz posiekany ząbek czosnku. Dodać paprykę, keczup i sól do smaku. Chwilę razem dusić.
Teraz w sosie na patelni robimy łyżką zagłębienia ( tak, by było widać dno patelni) i w każde z nich wbijamy jedno jajko. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu, aż jajka się zetną.
Komentarze
Prześlij komentarz