Curry z jajek na twardo
Kolhaput to miasto w
południowo-zachodnich Indiach, w stanie Maharasztra. Z niego właśnie pochodzi
przepis na dzisiejszą potrawę, czyli jajka w sosie curry. Jajka są produktem
niezwykle popularnym w Indiach. Z jednej strony wynika to z tego, że duża część
hindusów to wegetarianie, a z drugiej chodzi o fakt, że jajka są pożywnym,
smacznym, a zarazem tanim zamiennikiem mięsa. Przepis na podstawie ChefDeHome.
8 jajek ugotowanych na twardo
1 łyżeczka sody kuchennej
1 duża czerwona cebula – obrana,
posiekana
1 czerwona papryczka chili – pozbawiona
nasion i białych wewnętrznych włókien, jak najdrobniej posiekana
2 ząbki czosnku – obrane, posiekane
Kawałek imbiru wielkości wiśni – obrany,
posiekany
1 łyżeczka papryki słodkiej
Chili – do smaku
1 łyżeczka maku
1 łyżeczka przyprawy garam masala
2 łyżki wiórków kokosowych
¼ łyżeczki kurkumy
Sól i pierz – do smaku
1 duży pomidor – drobno posiekany
½ szklanki passaty pomidorowej
½ szklanki wody
2 łyżki siekanej drobno natki kolendry
Olej do smażenia
1. Jajka
gotujemy na twardo. Dodajemy do wody 1 łyżeczkę sody kuchennej, dzięki czemu
jajka będzie łatwo obrać ze skorupek. Ugotowane jajka studzimy pod zimną wodą
na tyle, by nie parzyły dłoni, po czym obieramy.
2. W
międzyczasie w rondlu, na oleju, podsmażamy cebulę z papryczką, czosnkiem i
imbirem. Gdy cebula zacznie być lekko rumiana, dodajemy wszystkie przyprawy.
Mieszamy., po czym dodajemy posiekanego drobno pomidora. Smażymy chwilę razem,
aż pomidor puści sok. Zdejmujemy rondel z ognia i ucieramy blenderem na gładką
masę.
3. Jajka
na twardo przekrawamy na połówki. Na patelni, na maśle, podsmażamy je aż będą z
obu stron złote. Zdejmujemy je z patelni i wlewamy tam naszą pastę-sos.
Dodajemy passatę oraz wodę. Dusimy sos na minimalnym ogniu, dodawszy kolendrę.
Gdy sos osiągnie pożądaną przez nas konsystencje, doprawiamy go do smaku solą,
pieprzem i /lub chili, po czym dodajemy jajka. Podgrzewamy całość razem kilka
minut, po czym podajemy z ryżem lub chlebkiem typu pita, naan lub ze
zrumienionymi tortillami. Do tego duży kleks gęstego jogurtu naturalnego.
Komentarze
Prześlij komentarz