Kurczak aksamitny. Jak usmażyć filety kurczaka, by były soczyste.
Kurczak aksamitny to nie
przepis na konkretną potrawę, lecz metoda przygotowania mięsa. Marynowanie
kurczaka w ten sposób (ang. "velveting",
od słowa "velvet" czyli "aksamit") nie ma na celu nadania mu smaku
żadnych konkretnych przypraw. Ta marynata poprawia samą strukturę mięsa. Jeśli
zastanawialiście się czasami, jak to się dzieje, że kurczak w chińskich
restauracjach jest tak delikatny i soczysty, a w domu potrafi wyjść suchy, oto
odpowiedź: jest on wcześniej marynowany. Połączenia białka i octu sprawia, że
mięso staje się niezwykle miękkie, delikatne, soczyste i, po prostu -
aksamitne, zgodnie ze swoją nazwą. To drobiazg, który robi naprawdę dużą
różnicę, więc zdecydowanie warto wprowadzić ten mały trick do swojego
repertuaru.
·
2 filety z piersi kurczaka
·
1 białko jajka
·
2 łyżeczki octu ryżowego
(ew. octu jabłkowego)
·
2 łyżki oleju
·
1/2 łyżeczki soli
·
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białko mieszamy
energicznie z olejem, octem, solą i mąką ziemniaczaną.
Dodajemy pokrojone drobno
filety kurczaka, mieszamy, by każdy kawałek mięsa był pokryty marynatą.
Mięso marynujemy 15 minut
(do 30 minut).
Po tym czasie odlewamy
nadmiar marynaty (lub odcedzamy kurczaka na sicie), oprószamy mięso odrobiną
mąki ziemniaczanej, mieszamy i przystępujemy do przygotowania potrawy.
Aksamitny kurczak* może
być wykorzystany do dowolnej potrawy, nie koniecznie z kuchni chińskiej:
smażony na patelni, w woku lub gotowany w zupie. Idealnie nadaje się do
wszelkich potraw z sosami.
* Kurczak po usmażeniu będzie biały. Jeśli zależy Wam na rumianym
wyglądzie mięsa, można do marynaty dodać 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, choć
oczywiście nie jest to tradycyjnie chińskie rozwiązanie.
Komentarze
Prześlij komentarz