Aromatyczny ryż orientalny - jak ugotować ryż na sypko
Przygotowany w ten sposób ryż pełen jest smaku i
wspaniałych orientalnych aromatów. Jest bardzo prosty i szybki - nie tylko
sypki ;). Idealnie nada się do wszystkich dań o egzotycznym charakterze. Jeśli nie macie ochoty na przyprawy, drugi krok można całkowicie pominąć, otrzymamy w ten sposób biały ryż klasyczny.
1
szklanka ryżu basmati
·
1/2
łyżeczki soli
·
3
szklanki wody
·
·
1
duża cebula - obrana, drobno posiekana
· 1,5
łyżeczki ziarenek czarnej gorczycy (można użyć ew. białej, czarna jest bardziej dekoracyjna)
·
1,5
łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
·
ew.
szczypta płatków chili, jeśli ryż ma byś pikantny
·
2-3
łyżki oliwy z oliwek lub olej do smażenia
·
sól
do smaku
·
1. Ryż dokładnie przepłukujemy na sicie pod bieżącą
wodą. Przesypujemy do garnka, dodajemy sól i zimną wodę. Pomiędzy garnkiem a
przykrywką umieszczamy czystą, złożoną ściereczkę, która wyłapie nadmiar
wilgoci, dzięki czemu ryż będzie sypki. Ryż gotujemy do miękkości na małym
ogniu. Gdy będzie już w 3/4 gotowy, zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy -
nadal pod przykryciem - na 10 minut. Po tym czasie odkrywamy garnek i wzruszamy
ryż widelcem.
·
2. Na patelni, na niewielkiej ilości oliwy/oleju
podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy gorczycę i
kumin (i ew. płatki chili). Smażymy, mieszając, aż nasionka zaczną pękać od
gorąca i staną się aromatyczne. Wówczas przekładamy całość do ugotowanego ryżu
i mieszamy. Ewentualnie doprawiamy solą do smaku.
·
Komentarze
Prześlij komentarz