Aromatyczny ryż orientalny - jak ugotować ryż na sypko


Przygotowany w ten sposób ryż pełen jest smaku i wspaniałych orientalnych aromatów. Jest bardzo prosty i szybki - nie tylko sypki ;). Idealnie nada się do wszystkich dań o egzotycznym charakterze. Jeśli nie macie ochoty na przyprawy, drugi krok można całkowicie pominąć, otrzymamy w ten sposób biały ryż klasyczny.



    1 szklanka ryżu basmati

·         1/2 łyżeczki soli
·         3 szklanki wody
·          
·         1 duża cebula - obrana, drobno posiekana
·    1,5 łyżeczki ziarenek czarnej gorczycy (można użyć ew. białej, czarna jest bardziej    dekoracyjna)
·         1,5 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
·         ew. szczypta płatków chili, jeśli ryż ma byś pikantny
·         2-3 łyżki oliwy z oliwek lub olej do smażenia
·         sól do smaku 

·         1. Ryż dokładnie przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą. Przesypujemy do garnka, dodajemy sól i zimną wodę. Pomiędzy garnkiem a przykrywką umieszczamy czystą, złożoną ściereczkę, która wyłapie nadmiar wilgoci, dzięki czemu ryż będzie sypki. Ryż gotujemy do miękkości na małym ogniu. Gdy będzie już w 3/4 gotowy, zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy - nadal pod przykryciem - na 10 minut. Po tym czasie odkrywamy garnek i wzruszamy ryż widelcem.

·         2. Na patelni, na niewielkiej ilości oliwy/oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy gorczycę i kumin (i ew. płatki chili). Smażymy, mieszając, aż nasionka zaczną pękać od gorąca i staną się aromatyczne. Wówczas przekładamy całość do ugotowanego ryżu i mieszamy. Ewentualnie doprawiamy solą do smaku.
·          

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu