Konserwowe papryczki chili / jalapeno
Konserwowe papryczki chili lub jalapeño (jalapeño jest jedną z odmian papryki chili) to świetny dodatek
do wielu dań, nie tylko tych o meksykańskim rodowodzie. Dodają potrawom
pikanterii i ciekawego smaku. Ja osobiście lubię niewielki ich dodatek np. w spaghetti. Zamiast kupowania gotowych, często dość kosztownych papryczek w słoiku,
można bardzo prosto i szybko wykonać je samodzielnie. Ponieważ nie używa się
ich w dużej ilości, wystarczają na długo.
1 szklanka wody
2/3 szklanki octu
2 łyżki soli
4 łyżki cukru
500 g zielonych
papryczek chili lub jalapeño
Papryczki umyć i pokroić w plastry. Najwięcej ostrego smaku, za który
odpowiada zawarta w papryczkach kapsaicyna, znajduje się w pestkach, stąd sami
możemy zdecydować, czy dodajemy je do zalewy, czy nie. Ja dodaję pestki z
połowy papryczek. Należy pamiętać, by podczas krojenia pod żadnym pozorem nie
dotykać oczu, a potem dokładnie umyć ręce. Nie polecam także próbowania smaku
surowych papryczek. Jeśli Wam się to jednak mimo wszystko zdarzyło, uczucie
palenia w ustach gaście mlekiem, a nie wodą. Kapsaicyna bowiem rozpuszcza się w
tłuszczach, natomiast woda działa odwrotnie: wspomaga rozprowadzenie piekącego
smaku w całych ustach, i uczucie palenia jest jeszcze intensywniejsze.
Przygotowujemy zalewę: Podgrzewamy wodę, w której rozpuszczamy cukier i
sól. Pokrojone papryczki układamy w słoikach i zalewamy zalewą. Zakręcamy
dokładnie i pasteryzujemy 5 minut. Studzimy postawione na zakrętkach.
Z podanej ilości wychodzą 2 słoiki.
Komentarze
Prześlij komentarz