Sałatka z pieczonego kurczaka w stylu włoskim
Do dzisiejszej sałatki można
wykorzystać pieczonego kurczaka, kurczaka z rosołu lub po prostu usmażyć
oproszone pieprzem i sola filety z piersi, jeśli nie dysponujecie wcześniej
przygotowanym mięsem. Sałatka jest smaczna i pożywna, dobrze sprawdzi się także
do kanapek. Przepis na podstawie Salu-Salo.
2 pieczone lub gotowane udka kurczaka (lub 1;2 filety z piersi, oproszone solą i pierzem, pokrojone w kostkę, usmażone)
2 czerwone papryki
1 czerwona cebula
2 łyżki siekanych kaparów
2 łyżki siekanej natki
pietruszki (lub więcej)
2 łyżki oleju
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy Dijon
Ew. 1 łyżka majonezu, jeśli
sałatka ma być kremowa
Sól i świeżo mielony czarny
pieprz – do smaku
1. Umyte papryki pieczemy w
piekarniku rozgrzanym do 200 st. C na wyłożonej papierem blasze, aż skórka
zrobi się czarna. Przekładamy na druga stronę i czekamy na ten sam efekt.
Upieczona paprykę przekładamy od razu do garnka. Garnek przykrywamy pokrywka i
czekamy ok. 20 minut, aż papryka przestygnie. Wówczas ostrożnie wyjmujemy z
niej gniazdo nasienne i zdejmujemy skórkę. Dzięki temu, że papryka zaparowała
się pod przykryciem, będzie to bardzo łatwe.
2. Mięso kroimy na małe
kawałki, paprykę kroimy w paski, obrana cebule w pół plastry. Wszystkie
składniki mieszamy. Doprawiamy sałatkę do smaku sola i/lub pieprzem. Podajemy ze
świeżym pieczywem lub jako nadzienie kanapek.
Komentarze
Prześlij komentarz