Sałatka z pieczonego kurczaka w stylu włoskim


Do dzisiejszej sałatki można wykorzystać pieczonego kurczaka, kurczaka z rosołu lub po prostu usmażyć oproszone pieprzem i sola filety z piersi, jeśli nie dysponujecie wcześniej przygotowanym mięsem. Sałatka jest smaczna i pożywna, dobrze sprawdzi się także do kanapek. Przepis na podstawie Salu-Salo.




2 pieczone lub gotowane udka kurczaka (lub 1;2 filety z piersi, oproszone solą i pierzem, pokrojone w kostkę, usmażone)

2 czerwone papryki
1 czerwona cebula
2 łyżki siekanych kaparów
2 łyżki siekanej natki pietruszki (lub więcej)
2 łyżki oleju
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy Dijon
Ew. 1 łyżka majonezu, jeśli sałatka ma być kremowa
Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku



1. Umyte papryki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C na wyłożonej papierem blasze, aż skórka zrobi się czarna. Przekładamy na druga stronę i czekamy na ten sam efekt. Upieczona paprykę przekładamy od razu do garnka. Garnek przykrywamy pokrywka i czekamy ok. 20 minut, aż papryka przestygnie. Wówczas ostrożnie wyjmujemy z niej gniazdo nasienne i zdejmujemy skórkę. Dzięki temu, że papryka zaparowała się pod przykryciem, będzie to bardzo łatwe.


2. Mięso kroimy na małe kawałki, paprykę kroimy w paski, obrana cebule w pół plastry. Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy sałatkę do smaku sola i/lub pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem lub jako nadzienie kanapek.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu