Ciasto drożdżowe ślimaczki z serem i malinami
Jeśli lubicie ciasta drożdżowe, w sezonie letnim warto
wykorzystać do nich świeże owoce. Z dzisiejszego przepisu otrzymacie przyjemnie
puchate ciasto o mleczno - maślanym smaku, wzbogacone dodatkiem kremowego serka
i świeżych malin. Ciasto można rozrywać na indywidualne bułeczki lub kroić w
kawałki.
1/2
szklanki ciepłej wody
·
1
opakowanie drożdży instant (7g)
·
1
szklanki ciepłego mleka
·
3
łyżki masła - roztopionego
·
1/3
szklanki cukru
·
2
jajka
·
1/2
łyżeczki soli
·
ok.
500 g mąki pszennej tortowej
·
+
1 rozmącone jajko do posmarowania ciasta
·
·
1
opakowanie kremowego serka kanapkowego
·
ok.
2/3 szklanki malin
·
· 1. Drożdże rozpuścić w
ciepłej (nie gorącej!) wodzie wraz z łyżką cukru i taką ilością mąki, by
ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym
miejscu na 20 minut, aż drożdże "ruszą".
2. Dodać mleko, jajka, pozostały cukier, sól oraz masło. Wymieszać. Mieszając, dodawać resztę mąki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie wyszło twarde. Ostateczna ilość mąki zależy od rodzaju użytej mąki i jej wilgotności. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, by nie obeschło.
2. Dodać mleko, jajka, pozostały cukier, sól oraz masło. Wymieszać. Mieszając, dodawać resztę mąki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie wyszło twarde. Ostateczna ilość mąki zależy od rodzaju użytej mąki i jej wilgotności. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, by nie obeschło.
3. Ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować na prostokąt o
grubości ok. 1,5 cm.
Z
ciasta odcinamy pasek o szerokości ok. 5 cm. Na pasku układamy łyżeczką ser
oraz po kilka malin. Oprószamy leciutko cukrem. Pasek ciasta zwijamy w luźna
roladkę.
Brzegi u dołu zlepiamy ze sobą, by sok z malin nie wyciekał od spodu podczas pieczenia. Otrzymanego w ten sposób ślimaczka ustawiamy w centrum formy do pieczenia o średnicy 24 cm. Pozostałe ciasto dzielimy na 6 równych pasku i postępujemy z nimi identycznie, układając je dookoła pierwszego ślimaczka.
Brzegi u dołu zlepiamy ze sobą, by sok z malin nie wyciekał od spodu podczas pieczenia. Otrzymanego w ten sposób ślimaczka ustawiamy w centrum formy do pieczenia o średnicy 24 cm. Pozostałe ciasto dzielimy na 6 równych pasku i postępujemy z nimi identycznie, układając je dookoła pierwszego ślimaczka.
Odstawiamy
na 20 minut, by ciasto podrosło, po czym smarujemy je rozmąconym jajkiem.
Ciasto
pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st. c przez 35-40 minut, do
suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz