Ciasto drożdżowe ślimaczki z serem i malinami


Jeśli lubicie ciasta drożdżowe, w sezonie letnim warto wykorzystać do nich świeże owoce. Z dzisiejszego przepisu otrzymacie przyjemnie puchate ciasto o mleczno - maślanym smaku, wzbogacone dodatkiem kremowego serka i świeżych malin. Ciasto można rozrywać na indywidualne bułeczki lub kroić w kawałki.


    1/2 szklanki ciepłej wody
·         1 opakowanie drożdży instant (7g)
·         1 szklanki ciepłego mleka
·         3 łyżki masła - roztopionego
·         1/3 szklanki cukru
·         2  jajka
·         1/2 łyżeczki soli
·         ok. 500 g mąki pszennej tortowej
·         + 1 rozmącone jajko do posmarowania ciasta
·          
·         1 opakowanie kremowego serka kanapkowego
·         ok. 2/3 szklanki malin
·          
·     1. Drożdże rozpuścić w ciepłej (nie gorącej!)  wodzie wraz z łyżką cukru i taką ilością mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż  drożdże "ruszą".

2. Dodać mleko, jajka, pozostały cukier, sól oraz  masło. Wymieszać.  Mieszając, dodawać resztę mąki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie wyszło twarde. Ostateczna ilość mąki zależy od rodzaju użytej mąki i jej wilgotności. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, by nie obeschło.
3. Ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1,5 cm.
Z ciasta odcinamy pasek o szerokości ok. 5 cm. Na pasku układamy łyżeczką ser oraz po kilka malin. Oprószamy leciutko cukrem. Pasek ciasta zwijamy w luźna roladkę. 
Brzegi u dołu zlepiamy ze sobą, by sok z malin nie wyciekał od spodu podczas pieczenia. Otrzymanego w ten sposób ślimaczka ustawiamy w centrum formy do pieczenia o średnicy 24 cm. Pozostałe ciasto dzielimy na 6 równych pasku i postępujemy z nimi identycznie, układając je dookoła pierwszego ślimaczka.


Odstawiamy na 20 minut, by ciasto podrosło, po czym smarujemy je rozmąconym jajkiem.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st. c przez 35-40 minut, do suchego patyczka. 

Gotowe ciasto możemy polukrować.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu