Chrupiąca kaszanka z ziemniakami i jabłkami
Choć uważamy ją za bardzo polską, do
Polski kaszanka trafiła dopiero ok. XVIIIw.,
najprawdopodobniej z Niemiec, przez Śląsk. Ten rodzaj wędliny znany jest
również w innych krajach, nie tylko w Niemczech, np. we Francji, Wielkiej
Brytanii, Czechach, Finlandii, na Słowacji, Ukrainie czy na Węgrzech. Kiedy
natknęłam się na francuską metodę jej przygotowania, od razu mnie ona
zaciekawiła. Wbrew pozorom, kuchnia francuska to nie tylko wymyślne fidrygałki
i gwiazdki Michelin - jak każda kuchnia narodowa, posiada ona proste, solidne,
ludowe potrawy. W tym przepisie chrupiącą kaszankę połączono z równie
chrupiącymi ziemniakami i jabłkami. Od razu wywołało to moje skojarzenia z
niemiecką potrawą Himmel und Erde (niebo i
ziemia), czyli połączeniem jabłek (niebo) i ziemniaków (ziemia). Czy to nie
fascynujące, jak bardzo zwyczaje kulinarne się przeplatają? Tak czy inaczej,
jest to niezwykle udane połączenie, podkreślone i dopełnione lekkim
musztardowym dressingiem. Zachęcam do spróbowania! Przepis na podstawie Manger.
proporcje są dowolne, przykładowo:
1-2 cebule - obrane, pokrojone w grube pióra
1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany
1 łyżeczka tymianku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1-2 twarde jabłka + masło + 1 łyżeczka cukru - jabłka
nie obrane, pokrojone na pół, a
następnie
w cienkie (0,5 cm) półksiężyce
kaszanka - bez osłonki, pokrojona w grube plastry
olej i masło do smażenia
dressing (wszystkie składniki mieszamy):
1/4 szklanki oliwy z oliwek bądź oleju o neutralnym
smaku, np. słonecznikowego
2 łyżeczki musztardy francuskiej, tzn. pełnoziarnistej
1 łyżeczka octu winnego
szczypta cukru
1/2 łyżeczki soli - do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
1. Najpierw ziemniaki
bardzo solidnie szorujemy pod bieżącą wodą, by były idealnie czyste. Gotujemy
je w osolonej wodzie do miękkości.
W międzyczasie na niewielkiej ilości masła podduszamy
oprószone cukrem jabłka - tylko tyle, by przestały być surowe i się nie
rozpadły.
2. Ugotowane ziemniaki
kroimy w grubsze plastry (ok.1 cm) i rumienimy na oleju z obu stron na złoto.
Zdejmujemy z patelni i smażymy cebulę z czosnkiem i tymiankiem, aż będzie lekko
złota. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładamy ją do ziemniaków i
mieszamy razem ziemniaki, cebulę i jabłka.
Na tej samej patelni, na niewielkiej ilości masła,
rumienimy z obu stron plastry kaszanki.
Na talerzach układamy porcję warzyw i kaszankę, lekko
skrapiamy przygotowanym dressingiem.
Komentarze
Prześlij komentarz