Chrupiąca kaszanka z ziemniakami i jabłkami


Choć uważamy ją za bardzo polską, do Polski kaszanka trafiła dopiero ok. XVIIIw., najprawdopodobniej z Niemiec, przez Śląsk. Ten rodzaj wędliny znany jest również w innych krajach, nie tylko w Niemczech, np. we Francji, Wielkiej Brytanii, Czechach, Finlandii, na Słowacji, Ukrainie czy na Węgrzech. Kiedy natknęłam się na francuską metodę jej przygotowania, od razu mnie ona zaciekawiła. Wbrew pozorom, kuchnia francuska to nie tylko wymyślne fidrygałki i gwiazdki Michelin - jak każda kuchnia narodowa, posiada ona proste, solidne, ludowe potrawy. W tym przepisie chrupiącą kaszankę połączono z równie chrupiącymi ziemniakami i jabłkami. Od razu wywołało to moje skojarzenia z niemiecką potrawą Himmel und Erde (niebo i ziemia), czyli połączeniem jabłek (niebo) i ziemniaków (ziemia). Czy to nie fascynujące, jak bardzo zwyczaje kulinarne się przeplatają? Tak czy inaczej, jest to niezwykle udane połączenie, podkreślone i dopełnione lekkim musztardowym dressingiem. Zachęcam do spróbowania! Przepis na podstawie Manger.


proporcje są dowolne, przykładowo:
6 dużych ziemniaków (twardych, typ salatkowy)
1-2 cebule - obrane, pokrojone w grube pióra
1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany
1 łyżeczka tymianku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1-2 twarde jabłka + masło + 1 łyżeczka cukru - jabłka nie obrane, pokrojone na pół, a następnie w cienkie (0,5 cm) półksiężyce
kaszanka - bez osłonki, pokrojona w grube plastry
olej i masło do smażenia

dressing (wszystkie składniki mieszamy):
1/4 szklanki oliwy z oliwek bądź oleju o neutralnym smaku, np. słonecznikowego
2 łyżeczki musztardy francuskiej, tzn. pełnoziarnistej
1 łyżeczka octu winnego
szczypta cukru
1/2 łyżeczki soli - do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

1. Najpierw ziemniaki bardzo solidnie szorujemy pod bieżącą wodą, by były idealnie czyste. Gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości.
W międzyczasie na niewielkiej ilości masła podduszamy oprószone cukrem jabłka - tylko tyle, by przestały być surowe i się nie rozpadły.

2. Ugotowane ziemniaki kroimy w grubsze plastry (ok.1 cm) i rumienimy na oleju z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni i smażymy cebulę z czosnkiem i tymiankiem, aż będzie lekko złota. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładamy ją do ziemniaków i mieszamy razem ziemniaki, cebulę i jabłka.
Na tej samej patelni, na niewielkiej ilości masła, rumienimy z obu stron plastry kaszanki.
Na talerzach układamy porcję warzyw i kaszankę, lekko skrapiamy przygotowanym dressingiem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu