Syrop imbirowy. Syrop cynamonowy - do kawy, piwa, deserów
Wyśmienite syropy domowe do kawy, naleśników,
placuszków, lodów i piwa. Wyłącznie z naturalnych składników, bez żadnej
chemii, intensywne w smaku i wydajne, a przy tym bardzo łatwe do przygotowania.
Syrop imbirowy
100 g świeżego korzenia imbiru
300 ml wody
400 g cukru (ok.1 i ½ szklanki)
1 laska cynamonu
1 opakowanie cukru waniliowego -16 g
1 łyżka fruktozy (zapobiega scukrzeniu się syropu)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka melasy (nadaje bursztynową barwę)
ew. 1 łyżka rumu
Imbir obrać i pokroić w nieduże kawałki. Wodę zagotować z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści, dodać imbir i pozostałe składniki. Gotować 15 minut. Syrop przecedzić przez sito i przelać do butelki lub słoika. Studzić postawiony na zakrętce.
Wychodzi ok. 400-450 ml syropu.
Syrop cynamonowy
300 ml wody
400 g cukru (ok.1 i ½ szklanki)
2 laski cynamonu
1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
1 opakowanie cukru waniliowego -16 g
1 łyżka fruktozy (zapobiega scukrzeniu się syropu)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka melasy (nadaje bursztynową barwę)
ew. 1 łyżka rumu
Przygotowanie identycznie, jak powyżej, tylko cedzimy dwukrotnie przez jak najgęściejsze sitko.
Komentarze
Prześlij komentarz