Syrop imbirowy. Syrop cynamonowy - do kawy, piwa, deserów

Wyśmienite syropy domowe do kawy, naleśników, placuszków, lodów i piwa. Wyłącznie z naturalnych składników, bez żadnej chemii, intensywne w smaku i wydajne, a przy tym bardzo łatwe do przygotowania.


Syrop imbirowy

100 g świeżego korzenia imbiru
300 ml wody
400 g cukru (ok.1 i ½ szklanki)
1 laska cynamonu
1 opakowanie cukru waniliowego -16 g
1 łyżka fruktozy (zapobiega scukrzeniu się syropu)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka melasy (nadaje bursztynową barwę)
ew. 1 łyżka rumu

Imbir obrać i pokroić w nieduże kawałki. Wodę zagotować z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści, dodać imbir i pozostałe składniki. Gotować 15 minut. Syrop przecedzić przez sito i przelać do butelki lub słoika. Studzić postawiony na zakrętce.

Wychodzi ok. 400-450 ml syropu.


Syrop cynamonowy

300 ml wody
400 g cukru (ok.1 i ½ szklanki)
2 laski cynamonu
1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
1 opakowanie cukru waniliowego -16 g
1 łyżka fruktozy (zapobiega scukrzeniu się syropu)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka melasy (nadaje bursztynową barwę)
ew. 1 łyżka rumu

Przygotowanie identycznie, jak powyżej, tylko cedzimy dwukrotnie przez jak najgęściejsze sitko.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu