Pimento cheese, czyli amerykańska pasta serowa


Pimento to odmiana czerwonej papryki o okrągłym kształcie, soczystej i pełnej smaku, charakteryzującej się bardzo, bardzo delikatną pikanterią. Pimanto Cheese zaś to niezwykle popularna na południu stanów Zjednoczonych pasta kanapkowa z tymi właśnie papryczkami w wersji konserwowej. Nazywana jest czule „kawiorem z Południa”, bo, według miejscowych, trudno sobie wyobrazić spotkanie towarzyskie, piknik, czy przyjęcie, na którym jako jeden z elementów nie pojawi się Pimento Cheese – czy to w kanapkach, na krakersach, czy też jako dodatek do burgerów i hot dogów,  lub jako nadzienie jajek na twardo. Ponieważ w Polsce trudno jest o prawdziwe papryczki pimento, użyjemy normalnej papryki konserwowej a pożądanej ostrości dodamy za pomocą odrobiny sosu chili. Zapewniam Was, warto spróbować tej pysznej i łatwej w wykonaniu pasty. Przepis na podstawie BigBear’sWife.


½ szklanki sera cheddar, startego na drobnej tarce
½ szklanki serka śmietankowego typu cream cheese
ok. 1/3 szklanki papryki konserwowej pokrojonej w drobną kostkę
1-2 łyżeczki majonezu (tylko tyle, by składniki się połączyły)
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka ostrego sosu chili
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki granulowanego czosnku (nie soli czosnkowej)
½ łyżeczki granulowanej cebuli
Ew. sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy, po czym doprawiamy pastę do smaku solą, pieprzem lub ew. sosem chili. Pasta zyskuje dodatkowo na smaku, jeśli przed podaniem odstawimy ją na 10-15 minut do lodówki, by smaki się połączyły.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu