Pimento cheese, czyli amerykańska pasta serowa
Pimento to odmiana czerwonej papryki o okrągłym
kształcie, soczystej i pełnej smaku, charakteryzującej się bardzo, bardzo
delikatną pikanterią. Pimanto Cheese zaś to niezwykle popularna na południu stanów Zjednoczonych
pasta kanapkowa z tymi właśnie papryczkami w wersji konserwowej. Nazywana jest
czule „kawiorem z Południa”, bo, według miejscowych, trudno sobie wyobrazić
spotkanie towarzyskie, piknik, czy przyjęcie, na którym jako jeden z elementów
nie pojawi się Pimento Cheese – czy to w kanapkach, na krakersach, czy też jako
dodatek do burgerów i hot dogów, lub jako nadzienie jajek na twardo.
Ponieważ w Polsce trudno jest o prawdziwe papryczki pimento, użyjemy normalnej
papryki konserwowej a pożądanej ostrości dodamy za pomocą odrobiny sosu chili.
Zapewniam Was, warto spróbować tej pysznej i łatwej w wykonaniu pasty. Przepis
na podstawie BigBear’sWife.
½
szklanki sera cheddar, startego na drobnej tarce
½
szklanki serka śmietankowego typu cream cheese
ok.
1/3 szklanki papryki konserwowej pokrojonej w drobną kostkę
1-2
łyżeczki majonezu (tylko tyle, by składniki się połączyły)
1
łyżeczka musztardy
1
łyżeczka ostrego sosu chili
½
łyżeczki słodkiej papryki
½
łyżeczki granulowanego czosnku (nie soli czosnkowej)
½
łyżeczki granulowanej cebuli
Ew.
sól i pieprz do smaku
Wszystkie
składniki bardzo dokładnie mieszamy, po czym doprawiamy pastę do smaku solą,
pieprzem lub ew. sosem chili. Pasta zyskuje dodatkowo na smaku, jeśli przed
podaniem odstawimy ją na 10-15 minut do lodówki, by smaki się połączyły.
Komentarze
Prześlij komentarz