Kopytka
Kopytka, obok pierogów leniwych, są jednymi z typowych polskich klusek. Podane z sosem i sałatką mogą
stanowić samodzielny obiad. Idealnie pasują także jako dodatek do różnych mięs,
zarówno pieczonych jaki i duszonych. Wspaniale smakują również odsmażone na
patelni. Samodzielne zrobienie kopytek nie jest wcale trudne. Rządzi nimi tylko
jedna zasada - bez względu na to, ile mamy ziemniaków, mąki zawsze dajemy 1/4.
Dzięki temu zrobimy dobre kopytka nawet bez użycia wagi. Dalsze szczegóły już w
treści przepisu, zachęcam do spróbowania :)
1 kg ziemniaków
250 g mąki pszennej
1 jajko
1-2 łyżeczki soli
Ziemniaki obrać, ugotować. Utłuc dokładnie lub przecisnąć przez praskę tak,
aby powstało gładkie puree. Odstawić, aby przestygły.
Całość masy ziemniaczanej podzielić nożem w misce na 4 części, kreśląc znak
"+". Jest to prosty trick, dzięki któremu od razu będziemy wiedzieć,
ile potrzebujemy mąki.
Jedną ćwiartkę odkładamy na bok. W powstałą przestrzeń sypiemy mąkę - to
jest nasza 1/4 . ( Zdjęcie w lewym dolnym rogu )
Dodajemy jajko i sól, wyrabiany dokładnie, aż ciasto przestanie się kleić
do rąk. Blat, na którym pracujemy posypujemy mąką.
Z ciasta formujemy długi wałeczek o średnicy ok. 2-3 cm.
Z wałeczka odcinamy pod skosem kluski - kopytka.
Kopytka wkładamy na gotującą się, osoloną wodę. Gotujemy ok. 3 minuty od
momentu, kiedy kluski wypłynął na powierzchnię wody.
( Warto sobie wypróbować samemu ten czas, by był takie, jak lubimy - nie za
twarde i nie za miękkie. )
Jeśli nie mamy w planach niczego innego, kopytka można podać np. awaryjnym szybkim sosem cebulowym.
Komentarze
Prześlij komentarz