Ćwikła domowa z chrzanem


Ćwikła, czyli buraki z chrzanem, stanowi wspaniały dodatek do różnego rodzaju wędlin, pasztetów, mięs i ryb, zarówno na codziennym, jak i świątecznym stole. Bardzo łatwo można ją przygotować w domu, dzięki czemu unikamy zbędnych dodatków chemicznych i konserwantów. Można ją także pasteryzować, ale ponieważ przygotowanie jest dość szybkie i niekłopotliwe, ja osobiście wolę już przygotowywać w mniejszych porcjach, na świeżo. 

3 buraki (ok. 500 g)
korzeń chrzanu - będziemy potrzebować ok 3 łyżek tartego chrzanu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
1 i 1/2 łyżki octu winnego 
sól do smaku

Buraki dokładnie myjemy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Studzimy, by nie parzyły rak, i obieramy.

Buraki ścieramy na drobnej tarce.
Chrzan obieramy i również ścieramy na drobnej tarce. Ja dodaję ok. 1 łyżkę chrzanu na 1 buraka, co daje średnio ostrą ćwikłę, ale oczywiście moc ćwikły należy dostosować do własnych upodobań, próbując.
Dodajemy cukier, kwasek cytrynowy i ocet, solimy do smaku. Mieszamy.
Ćwikłę przekładamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy. Można pasteryzować. Bez pasteryzowania oraz po otwarciu przechowujemy w lodówce.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu