Ćwikła domowa z chrzanem
Ćwikła, czyli buraki z chrzanem, stanowi wspaniały dodatek do
różnego rodzaju wędlin, pasztetów, mięs i ryb, zarówno na codziennym, jak i
świątecznym stole. Bardzo łatwo można ją przygotować w domu, dzięki czemu
unikamy zbędnych dodatków chemicznych i konserwantów. Można ją także
pasteryzować, ale ponieważ przygotowanie jest dość szybkie i niekłopotliwe, ja
osobiście wolę już przygotowywać w mniejszych porcjach, na świeżo.
3 buraki (ok. 500 g)
korzeń chrzanu - będziemy potrzebować ok 3 łyżek
tartego chrzanu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
1 i 1/2 łyżki octu winnego
sól do smaku
Buraki dokładnie myjemy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie
do miękkości. Studzimy, by nie parzyły rak, i obieramy.
Buraki ścieramy na drobnej tarce.
Chrzan obieramy i również ścieramy na drobnej tarce.
Ja dodaję ok. 1 łyżkę chrzanu na 1 buraka, co daje średnio ostrą ćwikłę, ale
oczywiście moc ćwikły należy dostosować do własnych upodobań, próbując.
Dodajemy cukier, kwasek cytrynowy i ocet, solimy do
smaku. Mieszamy.
Ćwikłę przekładamy do wyparzonych słoiczków,
szczelnie zakręcamy. Można pasteryzować. Bez pasteryzowania oraz po otwarciu
przechowujemy w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz