Jak dobrać odpowiedni gatunek ziemniaka do potrawy. Typy ziemniaków.
Dobór odpowiedniego ziemniaka do potrawy, którą chcemy
przegotować, może mieć kluczowe znaczenie dla ostatecznego efektu na talerzu.
Gotując zupę nie chcemy rozgotowanej papki, tylko ładne kawałki. Podobnie z
sałatkami - chcemy, by ziemniaki zachowały kształt, który im nadaliśmy podczas
krojenia. Z kolei gotując ziemniaki do obiadu nie chcemy, by były zbyt twarde,
bądź rozsypały się nam na talerzu. Co innego oczywiście, jeśli chcemy przygotować
puree - wtedy miękkość ziemniaka będzie jego zaletą. Natomiast jeśli robimy
kluski, nie chcemy by rozpadły się podczas gotowania - chcemy, by ciasto było
spójne i kleiste. I tak dalej.... Z tego powodu warto poznać typy ziemniaków i
ich właściwości.
Jest to bardzo proste, ponieważ wyróżniamy
Oprócz nich są również dwa podtypy, które łączą cechy dwóch sąsiadujących
typów. Producenci ziemniaków podchodzą do klienta z co raz większa dbałością,
pisząc na opakowaniu, jaki typ ziemniaka ono zawiera, więc wybranie
odpowiedniego rodzaju nie jest wcale trudne.
TYP A - to ziemniaki twarde, o małej zawartości skrobi. Nadają się do sałatek, do zup
lub do smażenia w kawałkach. Po ugotowaniu ziemniak zachowuje kształt, nie
rozpada się, można go łatwo pokroić w kostkę lub plastry.
TYP B - to ziemniaki ogólnoużytkowe,
średnio twarde, nadające się do gotowania w wodzie lub
na parze. Po ugotowaniu zachowują kształt, ale łatwo jest je rozgnieść.
Idealne, jeśli chcemy podać do obiadu ziemniaki w całości, np. posypane
koperkiem. Dobre również do zapiekanek.
TYP C - to ziemniaki najbardziej miękkie,
sypkie, mączyste, kleiste, zawierają najwięcej skrobi. Po ugotowaniu łatwo się
rozsypują, zatem są najlepsze na kluski, placki, kopytka, pyzy, puree, frytki lub do pieczenia
w całości (np. w folii).
TYP AB - ziemniak sałatkowy z cechami wszechstronnie użytkowego -
sałatki, zupy, zapiekanki
TYP BC - ziemniak wszechstronnie użytkowy z cechami mączystego -
pyzy, kluski, placki
Więcej na temat nazw poszczególnych odmian możecie
przeczytać na stornie Stowarzyszenia
Polski Ziemniak.
Komentarze
Prześlij komentarz