Jak dobrać odpowiedni gatunek ziemniaka do potrawy. Typy ziemniaków.


Dobór odpowiedniego ziemniaka do potrawy, którą chcemy przegotować, może mieć kluczowe znaczenie dla ostatecznego efektu na talerzu. Gotując zupę nie chcemy rozgotowanej papki, tylko ładne kawałki. Podobnie z sałatkami - chcemy, by ziemniaki zachowały kształt, który im nadaliśmy podczas krojenia. Z kolei gotując ziemniaki do obiadu nie chcemy, by były zbyt twarde, bądź rozsypały się nam na talerzu. Co innego oczywiście, jeśli chcemy przygotować puree - wtedy miękkość ziemniaka będzie jego zaletą. Natomiast jeśli robimy kluski, nie chcemy by rozpadły się podczas gotowania - chcemy, by ciasto było spójne i kleiste. I tak dalej.... Z tego powodu warto poznać typy ziemniaków i ich właściwości.


Jest to bardzo proste, ponieważ wyróżniamy


Oprócz nich są również dwa podtypy, które łączą cechy dwóch sąsiadujących typów. Producenci ziemniaków podchodzą do klienta z co raz większa dbałością, pisząc na opakowaniu, jaki typ ziemniaka ono zawiera, więc wybranie odpowiedniego rodzaju nie jest wcale trudne.


     TYP A - to ziemniaki twarde, o małej zawartości skrobi. Nadają się do sałatek, do zup lub do smażenia w kawałkach. Po ugotowaniu ziemniak zachowuje kształt, nie rozpada się, można go łatwo pokroić w kostkę lub plastry.
  
    TYP B - to ziemniaki ogólnoużytkowe, średnio twarde, nadające się do gotowania w wodzie lub na parze. Po ugotowaniu zachowują kształt, ale łatwo jest je rozgnieść. Idealne, jeśli chcemy podać do obiadu ziemniaki w całości, np. posypane koperkiem. Dobre również do zapiekanek.
    TYP C - to ziemniaki najbardziej miękkie, sypkie, mączyste, kleiste, zawierają najwięcej skrobi. Po ugotowaniu łatwo się rozsypują, zatem są najlepsze na kluski, placki, kopytka, pyzy, puree, frytki lub do pieczenia w całości (np. w folii).

   TYP AB - ziemniak sałatkowy z cechami wszechstronnie użytkowego - sałatki, zupy, zapiekanki

   TYP BC - ziemniak wszechstronnie użytkowy z cechami mączystego - pyzy, kluski, placki

  Więcej na temat nazw poszczególnych odmian możecie przeczytać na stornie Stowarzyszenia Polski Ziemniak.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu