Ryż z powidłami śliwkowymi

Jeśli ledwo dyszycie od nadmiaru wystawnych świątecznych potraw, mam dla Was coś lekkiego, smacznego i szybkiego: śmietankowy ryż z powidłami śliwkowymi. Sycący lecz jednocześnie nie za ciężki, słodki od powideł i pachnący cynamonem. Skusicie się? :)


250 g ryżu

2 łyżki cukru
4 łyżki gęstej kwaśniej śmietany (używam 12%)

1/3 szklanki powideł śliwkowych
1/4 łyżeczki cynamonu


Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy. Gorący ryż mieszamy z cukrem i śmietaną.

W małym rondelku zagotowujemy powidła wraz z cynamonem. 

Na talerzach układamy porcje ryżu, na którym układamy powidła. Podajemy gorące. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu