Ryż z powidłami śliwkowymi
Jeśli
ledwo dyszycie od nadmiaru wystawnych świątecznych potraw, mam dla Was coś
lekkiego, smacznego i szybkiego: śmietankowy ryż z powidłami śliwkowymi. Sycący
lecz jednocześnie nie za ciężki, słodki od powideł i pachnący cynamonem.
Skusicie się? :)
250 g
ryżu
2 łyżki cukru
4 łyżki gęstej kwaśniej śmietany (używam 12%)
1/3 szklanki powideł śliwkowych
1/4 łyżeczki cynamonu
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy. Gorący ryż mieszamy
z cukrem i śmietaną.
W małym rondelku zagotowujemy powidła wraz z cynamonem.
Na talerzach układamy porcje ryżu, na którym układamy powidła. Podajemy gorące.
Komentarze
Prześlij komentarz