Galaretka domowa - deser
Mogło by
się wydawać - banał. Wystarczy otworzyć torebkę i ...
Ja jednak wolę inaczej. Wolę zrobić ją sama, ponieważ dzięki temu sama decyduję
o jej składzie. Nie tylko uzyskuję intensywniejszy, naturalny smak, lecz mogę
także "podziękować" sztucznym barwnikom i aromatom "identycznym
z naturalnym".
Co więcej, zrobienie własnej galaretki oferuje większą różnorodność smaków,
niewystępujących w galaretkach z torebek. Możemy dzięki temu mieć galaretkę
gruszkową, grapefruitową, jabłkową, bananową czy nawet - marchewkową - i to
równie szybko i łatwo.
(na 2 porcje)
0.5 litra soku owocowego ( w tym przypadku pomarańczowy)
5 łyżeczek żelatyny ( lub odpowiednia ilość agaru)
cukier (zależy, jakiego soku użyjemy - niektóre smaki wymagają dosłodzenia)
Sok zagotowujemy, po czym od razu wyłączamy. W gorącym soku rozpuszczamy
dokładnie mieszając 5 łyżeczek żelatyny.
Sok przelewamy do pucharków bądź miseczek i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz