Galaretka domowa - deser


Mogło by się wydawać - banał. Wystarczy otworzyć torebkę i ...

Ja jednak wolę inaczej. Wolę zrobić ją sama, ponieważ dzięki temu sama decyduję o jej składzie. Nie tylko uzyskuję intensywniejszy, naturalny smak, lecz mogę także "podziękować" sztucznym barwnikom i aromatom "identycznym z naturalnym". 
Co więcej, zrobienie własnej galaretki oferuje większą różnorodność smaków, niewystępujących w galaretkach z torebek. Możemy dzięki temu mieć galaretkę gruszkową, grapefruitową, jabłkową, bananową czy nawet - marchewkową - i to równie szybko i łatwo.


(na 2 porcje)


0.5 litra soku owocowego ( w tym przypadku pomarańczowy)
5 łyżeczek żelatyny ( lub odpowiednia ilość agaru)
cukier (zależy, jakiego soku użyjemy - niektóre smaki wymagają dosłodzenia)

Sok zagotowujemy, po czym od razu wyłączamy. W gorącym soku rozpuszczamy dokładnie mieszając 5 łyżeczek żelatyny.
Sok przelewamy do pucharków bądź miseczek i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu