Parzaki, pampuchy, kluski na parze
U nas zawsze znane były jako parzaki, choć mają mnóstwo innych nazw: pampuchy, parowańce,
parowce, kluski na parze czy bułki na parze. Mistrzynią w ich robieniu była
moja Babcia. Jako dziecko uwielbiałam przyglądać się, jak Babcia je robi, i
zajadać świeżutkie, jeszcze gorące bułeczki. Pyszne bez jakiegokolwiek dodatku.
Kiedy parzaki ostygną, można je bez problemu odgrzewać i odsmażać (najlepiej na
maśle z odrobiną oleju, pyszne!), podając je zarówno na słodko (z owocami, ze
słodkimi sosami) jak i na wytrawnie (z sosami, jako dodatek do mięs, zapiec z
serem żółtym i warzywami). Parzaki przygotowujemy albo na wkładce do gotowania
na parze, którą umieszczamy w garnku z wodą (jak na zdjęciu poniżej), lub na
cienkiej ściereczce przymocowanej do garnka z wodą (zobacz zdjęcie - klik)
500 g mąki pszennej
1 opakowanie
drożdży instant (7 g) lub 25 g świeżych drożdży
250 ml mleka
2 jajka
50 g masła
50 g cukru
1/2 łyżeczki
soli
olej
1. Drożdże
rozpuścić w 1/2 ciepłego mleka wraz z łyżką cukru i taką ilością mąki, by
ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym
miejscu na 20 minut, aż drożdże "ruszą".
Dodać jajka,
pozostały cukier, sól oraz masło rozpuszczone w pozostałej połowie
ciepłego mleka. Mieszając, dodawać resztę mąki. Wyrobić na gładkie,
elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej mąki, lecz nie za dużo, by
ciasto nie wyszło twarde.
2. Wyrobione
ciasto dzielimy na 12 mniej więcej równych kawałków.
(czyli -
najpierw na pól, każdą z połówek na pół, po czym każdą z nich na trzy części)
Z każdej kulki
ciasta formujemy w dłoniach placuszek, który następnie zwijamy w okrągłą
bułeczkę. Bułeczki układamy złączeniami do dołu. Pozostawiamy do wyrośnięcia na
30 minut, przykryte wilgotną ściereczką.
3. W garnku
umieszczamy posmarowaną lekko olejem wkładkę do gotowania na parze. Wlewamy
tyle wody, by nie sięgała ponad wkładkę (spód wkładki powinien być suchy,
bułeczki, zgodnie ze swoją nazwą, gotują się wyłącznie na parze. W trakcie
gotowania kolejnych partii, jeśli zajdzie taka potrzeba, uzupełniamy wodę).
Gdy woda się
zagotuje, umieszczamy parzaki w garnku, po 3-4 sztuki na raz. gotujemy ok. 5-6
minut (w zależności od wielkości bułeczek).
Komentarze
Prześlij komentarz