Burgery z panierowaną mortadelą
Panierowana mortadela, o której pisałamWam ostatnio,
nie musi być jedynie daniem obiadowym. Można z nią zrobić o wiele bardziej
niecodzienne, pyszne burgery.
Mortadela
- plastry grubości ok. 1 cm
mąka
pszenna
bułka
tarta
jajko
sól,
świeżo mielony czarny pieprz = szczypta, do smaku
olej
do smażenia
Bułki
do burgerów
czerwona
cebula, obrana, pokrojona w pióra
musztarda
majonez
1. Plastry mortadeli panierujemy kolejno w
mące, jajku rozmąconym z solą i pieprzem oraz w bułce tartej. smażymy na
rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
2. Przekrojone na pół bułki rumienimy na
suchej patelni lub w opiekaczu (od strony przekrojenia.
Dolną
połówkę smarujemy cienko majonezem, na którym układamy cebulę. Na cebuli
kładziemy panierowaną mortadelę. Całość przykrywamy drugą połówką bułki,
posmarowaną obficie musztardą.
Komentarze
Prześlij komentarz