Burgery z panierowaną mortadelą


Panierowana mortadela, o której pisałamWam ostatnio, nie musi być jedynie daniem obiadowym. Można z nią zrobić o wiele bardziej niecodzienne, pyszne burgery.



Mortadela - plastry grubości ok. 1 cm

mąka pszenna
bułka tarta
jajko
sól, świeżo mielony czarny pieprz = szczypta, do smaku
olej do smażenia

Bułki do burgerów
czerwona cebula, obrana, pokrojona w pióra
musztarda
majonez

1.  Plastry mortadeli panierujemy kolejno w mące, jajku rozmąconym z solą i pieprzem oraz w bułce tartej. smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.

2. Przekrojone na pół bułki rumienimy na suchej patelni lub w opiekaczu (od strony przekrojenia.

Dolną połówkę smarujemy cienko majonezem, na którym układamy cebulę. Na cebuli kładziemy panierowaną mortadelę. Całość przykrywamy drugą połówką bułki, posmarowaną obficie musztardą.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu