Wytrawne tosty francuskie z sadzonym jajkiem
Połączenie smaku słodkiego z wytrawnym to kompozycja, której
trudno się oprzeć, wszystko bowiem się w niej znakomicie uzupełnia. Tak też
jest w tym przypadku, gdzie zestawiamy tosty francuskie z chałki z takimi
dodatkami, jak świeże zioła, jajko, bekon czy ser. Naturalnie, w wersji
bezmięsnej można zrezygnować z bekonu. Idealna propozycja na weekendowe leniwe
śniadanie. Przepis bazowany na JoyTheBaker.
6 plasterków chałki
1-2 jajka
6 łyżek mleka
2 łyżki siekanej natki pietruszki
2 łyżki drobno siekanego szczypiorku
¼ łyżeczki mielonego pieprzu
Szczypta soli
masło do smażenia
+ jajka do jajek sadzonych, starty żółty ser, bekon w
plastrach
1. Na suchej patelni rumienimy z obu stron bekon. Następnie, na
niewielkiej ilości masła smażymy jajka sadzone.
2. Jajko rozmącamy z mlekiem, przyprawami i świeżymi ziołami.
Moczymy tosty z obu stron, tak, by dobrze nasiąkły masą jajeczną. Smażymy
krótko na niewielkiej ilości masła z obu stron na złoto.
Tosty posypujemy serem, układamy na nich plasterek bekonu i jajko.
Podajemy od razu.
Komentarze
Prześlij komentarz