Wytrawne tosty francuskie z sadzonym jajkiem


Połączenie smaku słodkiego z wytrawnym to kompozycja, której trudno się oprzeć, wszystko bowiem się w niej znakomicie uzupełnia. Tak też jest w tym przypadku, gdzie zestawiamy tosty francuskie z chałki z takimi dodatkami, jak świeże zioła, jajko, bekon czy ser. Naturalnie, w wersji bezmięsnej można zrezygnować z bekonu. Idealna propozycja na weekendowe leniwe śniadanie. Przepis bazowany na JoyTheBaker.


6 plasterków chałki
1-2 jajka
6 łyżek mleka
2 łyżki siekanej natki pietruszki
2 łyżki drobno siekanego szczypiorku
¼ łyżeczki mielonego pieprzu
Szczypta soli
masło do smażenia
 + jajka do jajek sadzonych, starty żółty ser, bekon w plastrach

1. Na suchej patelni rumienimy z obu stron bekon. Następnie, na niewielkiej ilości masła smażymy jajka sadzone.

2. Jajko rozmącamy z mlekiem, przyprawami i świeżymi ziołami. Moczymy tosty z obu stron, tak, by dobrze nasiąkły masą jajeczną.  Smażymy krótko na niewielkiej ilości masła z obu stron na złoto.
Tosty posypujemy serem, układamy na nich plasterek bekonu i jajko. Podajemy od razu.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu