Biała kiełbasa w sosie cebulowym
To przepis, do którego idealnie nadaje się biała kiełbasa do pieczenia, czyli
Bratwurst. Znakomicie sprawdzi się tutaj także biała kiełbasa. Idealnym
dodatkiem do wyrazistego sosu będzie zaś puree ziemniaczane. Przepis bazowany
mi.in. na MaltesKitchen.
4 kiełbaski (ok. 500 g)
Ziemniaki do gotowania
3 duże cebule – obrane, pokrojone w pół plastry
1-2 jagody jałowca, rozkruszone, lub ¼ łyżeczki sproszkowanego jałowca
2 listki laurowe
250 ml ciemnego piwa
1 łyżka musztardy Dijon
½ łyżeczki cukru
250 ml bulionu warzywnego rozmieszanego z 1 łyżką mąki pszennej
100 ml śmietany UHT 12% (tzw. „słodkiej” śmietanki, nie kwaśnej
śmietany)
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku
Masło + olej do smażenia
1. Ziemniaki gotujemy, po czym robimy z nich puree.
2. Kiełbaski podgotowujemy kilka minut w wodzie.
3. W międzyczasie przygotowujemy sos. Obrane, pokrojone
w pół plastry cebule podsmażany na maśle z odrobiną oleju (zapobiegnie on
przypalaniu się masła). Dodajemy jałowiec, i listki laurowe. Gdy cebule zaczną
się robić złote, wlewamy piwo, dodajemy musztardę i cukier. Pozwalamy, by płyn
się zagotował. Wlewamy bulion z mąką. Gdy sos zgęstnieję, dodajemy śmietankę i
doprawiamy całość intensywnie do smaku solą i pieprzem.
Kiełbaski podgrzewamy w sosie ok. 5 min. W tym sosie możemy również je
zapiec. Podajemy z puree ziemniaczanym.
Komentarze
Prześlij komentarz