Biała kiełbasa w sosie cebulowym


To przepis, do którego idealnie nadaje się biała kiełbasa do pieczenia, czyli Bratwurst. Znakomicie sprawdzi się tutaj także biała kiełbasa. Idealnym dodatkiem do wyrazistego sosu będzie zaś puree ziemniaczane. Przepis bazowany mi.in. na  MaltesKitchen.




4 kiełbaski (ok. 500 g)

Ziemniaki do gotowania
3 duże cebule – obrane, pokrojone w pół plastry
1-2 jagody jałowca, rozkruszone, lub ¼ łyżeczki sproszkowanego jałowca
2 listki laurowe
250 ml ciemnego piwa
1 łyżka musztardy Dijon
½ łyżeczki cukru
250 ml bulionu warzywnego rozmieszanego z 1 łyżką mąki pszennej
100 ml śmietany UHT 12% (tzw.  „słodkiej” śmietanki, nie kwaśnej śmietany)
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku
Masło + olej do smażenia

1. Ziemniaki gotujemy, po czym robimy z nich puree.

2. Kiełbaski podgotowujemy kilka minut w wodzie.

3. W międzyczasie przygotowujemy sos. Obrane, pokrojone w pół plastry cebule podsmażany na maśle z odrobiną oleju (zapobiegnie on przypalaniu się masła). Dodajemy jałowiec, i listki laurowe. Gdy cebule zaczną się robić złote, wlewamy piwo, dodajemy musztardę i cukier. Pozwalamy, by płyn się zagotował. Wlewamy bulion z mąką. Gdy sos zgęstnieję, dodajemy śmietankę i doprawiamy całość intensywnie do smaku solą i pieprzem.

Kiełbaski podgrzewamy w sosie ok. 5 min. W tym sosie możemy również je zapiec.  Podajemy z puree ziemniaczanym.

Do tego pasuje sałatka z kiszonej kapusty lub ogórków kiszonych/konserwowych.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu