Pączki twarożkowe „serowe kule”
Ten słodki, nie-drożdżowy wypiek, którego głównym składnikiem jest
twarożek, wywodzi się z niemieckiego regionu Eifel, jest również popularny na Węgrzech. Twarogowe
kuleczki są niezwykle smaczne i puchate, przy czym ich kolejną niewątpliwą
zaletą jest fakt, że można je mieć dosłownie w kilka chwil, bez długiego
oczekiwania związanego z ciastem drożdżowym. Nie musimy nawet posiadać robota
kuchennego – do wymieszania ciasta wystarczy zwykła rózga/trzepaczka kuchenna.
Obowiązkowa pozycja dla wszystkich miłośników słodkich drobiazgów. Pączki
twarożkowe zachowują bez problemu świeżość przez kilka dni, można je również
odgrzać w kuchence mikrofalowej. Przepis na podstawie KochKino.
500 g sera twarogowego naturalnego mielonego (takiego, jak na sernik, nie słodzonego)
Ok. 500 g mąki pszennej tortowej
150 g cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii (nie mylić z aromatem wanilinowym,
którego używamy maksymalnie 2-3 kropelki) lub 1 łyżka cukru waniliowego)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
Szczypta soli
Cukier puder do posypania
Olej do głębokiego smażenia
Dokładnie mieszamy ser z jajkami, cukrem i aromatem. Dodajemy sól
i proszek do pieczenia, a następnie stopniowo, energicznie mieszając, wsypujemy
mąkę. Konsystencja ciasta powinna być gęsta.
Na gorący olej ostrożnie wykładamy niewielkie porcje ciasta.
Najłatwiej jest to robić łyżką do lodów lub łyżką do zupy. Można pomagać sobie
drugą łyżeczką. Podczas smażenia pączki rosną, więc nie smażymy ich za dużo na
raz, by się ze sobą nie skleiły i by mogły się swobodnie obracać.
Jeśli nie odwróciły się same, pomagamy im w tym, gdy jedna strona
będzie już apetycznie brązowa. Gdy będą brązowe ze wszystkich stron, wyjmujemy
je ostrożnie i odsączamy na ręcznikach papierowych (wbrew pozorom, nie będą
wcale bardzo tłuste).
Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz