Kiełbasa duszona z cebulą i pomidorami

Idealna na ciepłe śniadanie lub kolację. Podana z ziemniakami może stanowić pożywny obiad.


25 dag kiełbasy

2 duże cebule
2 pomidory
1 duży ząbek czosnku
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
sól i ostra papryka do smaku

olej do smażenia

1. Kiełbasę pokroić w pół plastry. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pomidory pokroić w kostkę.

2. W dużym garnku podsmażyć kiełbasę na niewielkiej ilości oleju. Kiedy zacznie się robić złota, dodać cebulę i czosnek. Smażyć, aż cebula będzie lekko złota. Dodać słodką paprykę, tymianek i pierz. Wymieszać. 
Dodać pokrojone w kostkę pomidory, wymieszać.
Dusić, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory puszczą sok, który zamieni się w sos.
Doprawić do smaku solą i ostrą papryką.

Podawać ze świeżym pieczywem lub ziemniakami.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu