Kiełbasa duszona z cebulą i pomidorami
Idealna na ciepłe śniadanie
lub kolację. Podana z ziemniakami może stanowić pożywny obiad.
25 dag kiełbasy
2 duże cebule
2 pomidory
1 duży ząbek czosnku
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
sól i ostra papryka do smaku
olej do smażenia
1. Kiełbasę pokroić w pół plastry. Cebulę obrać,
pokroić w piórka. Pomidory pokroić w kostkę.
2. W dużym garnku podsmażyć kiełbasę na niewielkiej
ilości oleju. Kiedy zacznie się robić złota, dodać cebulę i czosnek. Smażyć, aż
cebula będzie lekko złota. Dodać słodką paprykę, tymianek i pierz. Wymieszać.
Dodać pokrojone w kostkę pomidory, wymieszać.
Dusić, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory
puszczą sok, który zamieni się w sos.
Doprawić do smaku solą i ostrą papryką.
Podawać ze świeżym pieczywem lub ziemniakami.
Komentarze
Prześlij komentarz