Sałatka z pomidorków koktajlowych i sera mozzarella
Prosto i smacznie. Sałatka z
pomidorków cherry (koktajlowych) oraz sera mozzarella to smaczny dodatek do
obiadu, lub – gdy podamy ją ze świeżym pieczywem, idealna, lekka kolacja.
Dressing można przygotować wcześniej, lecz samą sałatkę najlepiej mieszać tuż
przed samym podaniem.
300 g pomidorków koktajlowych
(można połączyć pomidory żółte i czerwone) – kroimy na połówki
1 opakowanie (150 g) sera
mozzarella w mini kulkach – każdą kulkę kroimy na pół
100 g salami (użyłam salami
paprykowego (pokrojonego w pół plastry)
½ czerwonej cebuli –
pokrojonej w pół plastry
Dressing bazyliowy:
1 łyżka Pesto
2 łyżki oliwy z oliwek (lub
ew. oleju o neutralnym smaku, jak słonecznikowy)
1 duży ząbek czosnku –
obrany, przeciśnięty przez praskę
Sól i świeżo zmielony czarny
pieprz – do smaku
Ew. chili w płatkach
Składniki dressingu mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dressingiem polewamy
pokrojone na pół pomidory, ser, cebulę i salami. Całość delikatnie mieszamy.
Zwolennicy pikantniejszych smaków mogą dodatkowo oprószyć całość chili w
płatkach.
Od razu podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz