Sałatka z pomidorków koktajlowych i sera mozzarella


Prosto i smacznie. Sałatka z pomidorków cherry (koktajlowych) oraz sera mozzarella to smaczny dodatek do obiadu, lub – gdy podamy ją ze świeżym pieczywem, idealna, lekka kolacja. Dressing można przygotować wcześniej, lecz samą sałatkę najlepiej mieszać tuż przed samym podaniem.



300 g pomidorków koktajlowych (można połączyć pomidory żółte i czerwone) – kroimy na połówki

1 opakowanie (150 g) sera mozzarella w mini kulkach – każdą kulkę kroimy na pół
100 g salami (użyłam salami paprykowego (pokrojonego w pół plastry)
½ czerwonej cebuli – pokrojonej w pół plastry

Dressing bazyliowy:
1 łyżka Pesto
2 łyżki oliwy z oliwek (lub ew. oleju o neutralnym smaku, jak słonecznikowy)
1 duży ząbek czosnku – obrany, przeciśnięty przez praskę
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
Ew. chili w płatkach

Składniki dressingu mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dressingiem polewamy pokrojone na pół pomidory, ser, cebulę i salami. Całość delikatnie mieszamy. Zwolennicy pikantniejszych smaków mogą dodatkowo oprószyć całość chili w płatkach.
Od razu podajemy.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu