Domowa tortilla
Delikatna, miękka, idealna... tortilla wg. przepisu
podanego przez Kashę, którego
zaletą jest także to, że nie wymaga
użycia mąki kukurydzianej. Szybki i prosty sposób na pyszną domową tortillę.
1 szklanka wody
ok. 2 szklanek
mąki pszennej
1 cm smalcu
(odkrojony z kostki)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka
proszku do pieczenia.
Do miski wlać
szklankę gorącej wody, rozpuścić w niej smalec. Kiedy woda trochę przestygnie,
na tyle, by nie parzyć, wsypać do niej łyżeczkę soli, łyżeczkę proszku do
pieczenia i mąkę, po czym dokładnie wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypać
mąką. Wyrobione ciasto podzielić na 6 części, z każdej uformować kulę , po czym
rozwałkować ja na kształt zbliżony do okręgu ;)
Rozgrzać
patelnię do naleśników. (nie podlewać olejem)
Smażyć na niej
po jednym placku, odwracając na drugą stronę, gdy zobaczymy pierwsze oznaki
rumienienia się. Nie przyrumieniać mocno, bo ciasto zamiast miękkiego zrobi się
kruche.
Odkładać na
talerz, rolując je od razu. Z podanych proporcji wychodzi 6 tortilli.
Do tak
zrobionych tortilli wspaniale pasują 2 nadzienia: a
la kebab i a la burrito.
Tortilla
kebab:
Pierś kruczka
pokroić w drobną kostkę, zamarynować w przyprawie gyros.
Kapustę
pekińską i paprykę posiekać w paski, ogórka konserwowego pokroić w
półplastry, pomidora pokroić w plastry, cebulę pokroić w piórka.
Przygotować sos czosnkowy:
3 łyżki
majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, przeciśnięty duży ząbek czosnku, pieprz
do smaku.
Na tortilli
układać kapustę, polać ją sosem, na to porcja mięsa i warzywa.
Tortilla
burrito:
Pierś kurczaka
pokroić w drobną kostkę. Zamarynować w oleju z 1 łyżeczką słodkiej papryki, ½
łyżeczki pieprzu i szczypką pieprzu cayenne.
Czerwoną fasolę
z puszki przełożyć wraz z zalewą do rondla ( nie dolewać wody). Dodać ½
puszki kukurydzy oraz obranego, pokrojonego w kostkę pomidora. Dodać kawałek
posiekanej papryczki jalapeno ze słoika (w przypadku jej braku – pieprz cayenne), łyżeczkę słodkiej
papryki, ½ łyżeczki wędzonej papryki (w razie braku – pominąć), ½ łyżeczki czosnku granulowanego, ½
łyżeczki pieprzu ziołowego, sól do smaku.
Kurczaka
usmażyć na patelni. Dodać do gotującej się fasoli. Na patelni zeszklić
posiekaną cebulę, dodać do fasoli. Gotować mieszając, do odparowania razie
konieczności zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej.
Komentarze
Prześlij komentarz