Jak zrobić idealne purée ziemniaczane


Purée ziemniaczane to jedna z najprostszych potraw, jakie możemy przygotować z ziemniaków, niezastąpiona do obiadu. Ziemniaki jako dodatek do obiadu cieszą się w Polsce największą popularnością (choć różnego rodzaju kasze szczęśliwie szybko je obecnie doganiają!), więc warto, by smak dania, które tak często pojawia się na naszych stołach, mieć dobrze dopracowany. 

Przede wszystkim, należy być świadomym istnienia rożnych typów ziemniaków i wybrać odmianę, która najlepiej nadaje się do gotowania. Zapewni to nam gładkie puree. Jeśli natomiast uzyjemy np. ziemniaków sałatkowych, puree będzie grudkowate. Wybieramy zatem typ kulinarny BC,C lub ewentualnie B. Więcej o typach ziemniaków możecie przeczytać tutaj (klik).

Najsmaczniejsze, najbardziej intensywne w smaku purée wychodzi, jeśli ugotujemy ziemniaki na parze. Można to zrobić w specjalnym garnku przystosowanym do gotowania na parze, lub używając wkładki do gotowania na parze, która umieszczamy w zwykłym garnku, np. takiej

Do wody dodajemy sól, dzięki czemu para wodna przenosi smak soli do ziemniaków.

Ugotowane do całkowitej miękkości ziemniaki ubijamy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków, by masa nie miała grudek,  przeciskamy przez praskę lub ucieramy na krem malakserem/blenderem.

Teraz następuje moment wyboru - możemy użyć:
- masła
- mleka
- kwaśnej śmietany 12%
- maślanki

lub dowolnej kombinacji tych składnikowy. 

Ja osobiście najbardziej lubię purée z dodatkiem niedużej ilości masła oraz maślanki. Lekko kwaśny smak maślanki doskonale współgra z ziemniakami. 

Ilość dodanych płynów zależy od tego, jak bardzo kremowe chcemy mieć purée - im więcej ich dodamy, tym naturalnie purée będzie rzadsze. Na samym końcu próbujemy purée i oceniamy, czy potrzebuje dodatkowej soli. Jeśli tak - solimy do smaku.

Purée ziemniaczane możemy posypać siekanym koperkiem, pietruszką lub szczypiorkiem.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu