Jak zrobić idealne purée ziemniaczane
Purée
ziemniaczane to jedna z najprostszych potraw, jakie możemy przygotować z
ziemniaków, niezastąpiona do obiadu. Ziemniaki jako dodatek do obiadu cieszą
się w Polsce największą popularnością (choć różnego rodzaju kasze szczęśliwie
szybko je obecnie doganiają!), więc warto, by smak dania, które tak często
pojawia się na naszych stołach, mieć dobrze dopracowany.
Przede wszystkim, należy być świadomym istnienia
rożnych typów ziemniaków i wybrać odmianę, która najlepiej nadaje się do
gotowania. Zapewni to nam gładkie puree. Jeśli natomiast uzyjemy np. ziemniaków
sałatkowych, puree będzie grudkowate. Wybieramy zatem typ kulinarny BC,C lub
ewentualnie B. Więcej o typach ziemniaków możecie przeczytać tutaj (klik).
Najsmaczniejsze, najbardziej intensywne w smaku purée
wychodzi, jeśli ugotujemy ziemniaki na parze.
Można to zrobić w specjalnym garnku przystosowanym do gotowania na parze, lub
używając wkładki do gotowania na parze, która umieszczamy w zwykłym garnku, np.
takiej.
Do wody dodajemy sól,
dzięki czemu para wodna przenosi smak soli do ziemniaków.
Ugotowane do całkowitej miękkości ziemniaki ubijamy
dokładnie tłuczkiem do ziemniaków, by masa nie miała grudek, przeciskamy
przez praskę lub ucieramy na krem malakserem/blenderem.
Teraz następuje moment
wyboru - możemy użyć:
- masła
- mleka
- kwaśnej śmietany 12%
- maślanki
lub dowolnej kombinacji tych składnikowy.
Ja osobiście najbardziej lubię
purée z dodatkiem niedużej ilości masła oraz maślanki. Lekko kwaśny smak
maślanki doskonale współgra z ziemniakami.
Ilość dodanych płynów zależy od tego, jak bardzo
kremowe chcemy mieć purée - im więcej ich dodamy, tym naturalnie purée będzie
rzadsze. Na samym końcu próbujemy purée i
oceniamy, czy potrzebuje dodatkowej soli. Jeśli tak - solimy do smaku.
Purée ziemniaczane możemy posypać siekanym koperkiem,
pietruszką lub szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz