Monkey Bread, czyli Małpi chlebek - amerykańskie ciasto cynamonowe
Monkey Bread, czyli Małpi chlebek, to ciasto popularne
w Stanach Zjednoczonych od lat pięćdziesiątych XX w. Historia nazwy nie jest
znana - być może wzięła się ona stąd, że ciasto przypomina trochę szyszkę araukarii chilijskiej, zwanej po angielsku
monkey puzzle. Jest miękkie, mocno cynamonowe, słodkie i aromatyczne. Można je
podawać od razu na ciepło i odrywać poszczególne kuleczki palcami. Można
zaczekać, aż ostygnie - i również je odrywać - lub kroić ciasto na kawałki.
1,5
szklanki ciepłego mleka
·
1
opakowanie drożdży instant (7g)
·
1/4
kostki masła - roztopionego
·
1/3
szklanki cukru
·
2
małe jajka
·
1/2
łyżeczki soli
·
3-4
szklanki mąki pszennej tortowej
·
·
na sos:
·
1/2
kostki masła
·
1/2
szklanki brązowego cukru
·
1
łyżeczka cynamonu
·
·
do obtoczenia:
cukier
puder (ok. 1/2 szklanki) wymieszany 2 łyżeczkami cynamonu
1. Drożdże rozpuścić w ciepłym (nie gorącym!) mleku
wraz z łyżką cukru i taką ilością mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej
śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż
drożdże "ruszą".
2. Dodać jajka, pozostały cukier, sól oraz masło. Wymieszać. Mieszając, dodawać resztę mąki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie wyszło twarde. Ostateczna ilość mąki zależy od rodzaju użytej mąki i jej wilgotności. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, by nie obeschło.3. Przygotowujemy sos: w rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu do uzyskania gęstego sosu-syropu.Wyrośnięte ciasto krotko zagniatamy, po czym formujemy z niego w dłoniach małe kulki. Chodzi o wielkość mniej więcej orzecha włoskiego, lecz nie muszą być wcale równe i jednakowe. Każdą kulkę obtaczamy ze wszystkich stron w mieszance cukru pudru z cynamonem.
2. Dodać jajka, pozostały cukier, sól oraz masło. Wymieszać. Mieszając, dodawać resztę mąki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie wyszło twarde. Ostateczna ilość mąki zależy od rodzaju użytej mąki i jej wilgotności. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, by nie obeschło.3. Przygotowujemy sos: w rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu do uzyskania gęstego sosu-syropu.Wyrośnięte ciasto krotko zagniatamy, po czym formujemy z niego w dłoniach małe kulki. Chodzi o wielkość mniej więcej orzecha włoskiego, lecz nie muszą być wcale równe i jednakowe. Każdą kulkę obtaczamy ze wszystkich stron w mieszance cukru pudru z cynamonem.
4. Na dnie formy do pieczenia (najlepiej użyć takiej z
kominkiem, okrągłej, o średnicy ok. 22 cm, choć może być też dowolna inna)
rozsmarowujemy 1 łyżkę sosu. Układamy połowę naszych kulek i polewamy je połową
sosu. Następnie układamy resztę kulek i polewamy je resztą sosu. Odstawiamy do
wyrośnięcia na 20 minut.
Ciasto
pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. c przez 35-40 minut, do
suchego patyczka. Ciasto nie wymaga już żadnej polewy ani lukru.
Komentarze
Prześlij komentarz