Jak sprawdzić, czy olej jest gorący
Gdy
potrzebujemy rozgrzać olej do konkretnej temperatury, wówczas niezastąpionym
narzędziem jest termometr kuchenny. Przeważnie jednak nie potrzebujemy aż
takiej dokładności, musimy jedynie określić, czy olej nadaje się już do
smażenia, zwłaszcza w przypadku smażenia na głębokim oleju. Z pomocą tutaj
przyjdzie nam pewien japoński sposób. Potrzebujemy do tego pałeczki bambusowej
(oczywiście, nie malowanej ani zdobionej, po prostu czysto drewnianej) lub
bambusowego patyczka do szaszłyków.
Zanurzamy
patyczek w oleju, dotykając dna naczynia. Gdy olej jest zbyt zimny, nie dzieje
się absolutnie nic.
Jednak,
gdy olej osiągnie temperaturę odpowiednią, by w nim smażyć, od czubka patyczka
będą wyraźnie unosiły się ku górze malutkie bąbelki.
Naturalnie,
można również wrzucić do oleju odrobinę tego, co będziemy smażyć (np.
kawałeczek ciasta, jeśli smażymy pączki, lub kilka ziarenek bułki
tartej/panierki, jeśli smażymy kotlety). Gdy zaobserwujemy podobny efekt
bąbelków oraz skwierczenie wrzuconego produktu, oznacza to, że olej jest już gotowy.
Warto
pamiętać, że wszystkie produkty smaży się na rozgrzanym oleju. Włożenie
produktów do zimnego oleju sprawi, że nim nieprzyjemnie nasiąkną lub – w
przypadku kotletów – panierka może się dodatkowo zacząć odklejać.
Komentarze
Prześlij komentarz