Turecka sałatka pasterska, Çoban Salatasi
Turecka sałatka, zwana sałatką pasterską
(Çoban Salatasi), to feeria barw i smaków. Swój wyjątkowy charakter zawdzięcza
siekanej natce pietruszki. Dzięki połączeniu świeżych warzyw możemy duchem
zanurzyć się w ciepłych falach morza Śródziemnego nawet podczas ponurej
polskiej zimy. Sałatkę najlepiej przygotowywać (mieszać warzywa) tuż przed podaniem,
by wszystkie składniki były świeże i chrupiące. Przepis na podstawie SesonalCookInTurkey.
1 duży pomidor – pokrojony w kostkę
1 papryka czerwona lub zielona – pokrojona
w kostkę
½ ogórka – pokrojonego w kostkę
1 mała czerwona cebula – obrana,
posiekana
4 łyżki siekanej natki pietruszki (lub
więcej)
½ łyżeczki soli (do smaku)
¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego
pieprzu (do smaku)
2łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki oliwy z oliwek
Pokrojone warzywa mieszamy z sokiem z cytryny i oliwą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz