Turecka sałatka pasterska, Çoban Salatasi


Turecka sałatka, zwana sałatką pasterską (Çoban Salatasi), to feeria barw i smaków. Swój wyjątkowy charakter zawdzięcza siekanej natce pietruszki. Dzięki połączeniu świeżych warzyw możemy duchem zanurzyć się w ciepłych falach morza Śródziemnego nawet podczas ponurej polskiej zimy. Sałatkę najlepiej przygotowywać (mieszać warzywa) tuż przed podaniem, by wszystkie składniki były świeże i chrupiące. Przepis na podstawie SesonalCookInTurkey.




1 duży pomidor – pokrojony w kostkę

1 papryka czerwona lub zielona – pokrojona w kostkę
½ ogórka – pokrojonego w kostkę
1 mała czerwona cebula – obrana, posiekana
4 łyżki siekanej natki pietruszki (lub więcej)
½ łyżeczki soli (do smaku)
¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu (do smaku)
2łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki oliwy z oliwek

Pokrojone warzywa mieszamy z sokiem z cytryny i oliwą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu