Faszerowane jajka na twardo z szynką i pieczarkami
Faszerowane jajka nie muszą być zawsze takie same: sposobów podanie są
dziesiątki. Spróbujcie tej popularnej przekąski z pieczarkami i szynką - my
bardzo te wersję polubiliśmy :)
4 plastry szynki
4-6 pieczarek
garść startego żółtego sera
majonez
musztarda
sól, pieprz
olej do smażenia pieczarek
To jedna z tych rzeczy, które naprawdę robi się na oko, zatem szczegółowe proporcje nie są konieczne. Ja przeważnie przygotowuję porcję z 8-10 jajek.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie, obrać. Przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąc do salaterki.
Pieczarki zetrzeć na tarce i zrumienić na niewielkiej ilości oleju.
W salaterce przygotować dość zwartą masę z żółtek, usmażonych pieczarek, bardzo drobno pokrojonej w kostkę szynki i startego sera żółtego.
Dodać 1-2 łyżki majonezu i 1 łyżeczkę musztardy. Doprawić ew. do smaku solą i pieprzem.
Jajka faszerować przygotowaną masą. Ozdobić w dowolny sposób.
Komentarze
Prześlij komentarz