Faszerowane jajka na twardo z szynką i pieczarkami


Faszerowane jajka nie muszą być zawsze takie same: sposobów podanie są dziesiątki. Spróbujcie tej popularnej przekąski z pieczarkami i szynką - my bardzo te wersję polubiliśmy :)
8-10 jajek
4 plastry szynki
4-6 pieczarek
garść startego żółtego sera
majonez
musztarda

sól, pieprz

olej do smażenia pieczarek

To jedna z tych rzeczy, które naprawdę robi się na oko, zatem szczegółowe proporcje nie są konieczne. Ja przeważnie przygotowuję porcję z 8-10 jajek.

Jajka ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie, obrać. Przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąc do salaterki.

Pieczarki zetrzeć na tarce i zrumienić na niewielkiej ilości oleju.

W salaterce przygotować dość zwartą masę z żółtek, usmażonych pieczarek, bardzo drobno pokrojonej w kostkę szynki i startego sera żółtego.
Dodać 1-2 łyżki majonezu i 1 łyżeczkę musztardy. Doprawić ew. do smaku solą i pieprzem.

Jajka faszerować przygotowaną masą. Ozdobić w dowolny sposób.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu