Vepřo Zelo, czyli pieczeń wieprzowa po czesku z duszoną kiszoną kapustą

Czeska kuchnia słynie z prostoty i głębi smaku, a Vepřo Zelo to jedno z jej sztandarowych dań. Wchodzi ono w skład kultowego trio Knedlo Vepřo Zelo , czyli knedlików, wieprzowej pieczeni i duszonej kiszonej kapusty. Choć dziś skupimy się na miękkiej, soczystej karkówce i aromatycznej kapuście, warto wiedzieć, że to danie ma długą tradycję i jest nieodłącznym elementem czeskiej kultury kulinarnej. Dawniej podawane głównie w karczmach i domowych gospodach, szybko stało się symbolem czeskiej gościnności. Sekret jego smaku tkwi w wolnym pieczeniu mięsa, hojnej ilości kminku i wyważonym balansie słodyczy oraz kwasowości kapusty. Dziś to klasyczny wybór w każdej czeskiej restauracji, a w domach często pojawia się na niedzielnym stole. Chociaż tradycyjnie podawane jest z knedlikami, świetnie smakuje także z ziemniakami w różnych postaciach a nawet kaszą. Przygotowanie wymaga czasu, ale wysiłek jest minimalny – a efekt? Rozpływające się w ustach mięso i pełna smaku kapusta,...