Pie [paj], czyli pyszna zapiekanka, w towarzystwie ulubionej sałatki idealna na obiad i kolację. Na zimno zaś świetnie sprawdzi się jako lunch na wynos. Po praz pierwszy słowo „pie” pojawia się w 1330 roku w spisie wydatków Klasztoru Bolton w Yorkshire, a samo pochodzenie tego słowa jest nieznane. Jedną z możliwości jest jego powiązanie ze słowem „sroka” – magpie, sugerujące, że tak, jak sroka zbiera różne atrakcyjne dla siebie przedmioty, tak pie-zapiekanka pełna jest różnorodnych i smakowitych kąsków. Faktycznie, pie można przygotować z przeróżnymi nadzieniami, zarówno klasycznymi, jak i wszystkimi, jakie tylko lubimy. Dzisiejszy bezmięsny przepis wykorzystuje bogactwo warzyw, idealnych na obecną porę roku. Smacznym dodatkiem może być brytyjski zielony sos pietruszkowy.
2 ziemniaki – obrane, pokrojone w drobną kostkę
1 marchewka – obrana, pokrojona w drobna kostkę
1 mała cebula – obrana, drobniutko posiekana
10 cm kawałek białej części pora – pokrojonego w cienkie półplastry
2-3 różyczki brokułu – drobno pokrojone
1 garść szpinaku – drobniutko posiekanego
1 mały ząbek czosnku – obrany, ,przeciśnięty przez praskę
Olej do smażenia
1 łyżka mąki
100 ml zimnej śmietanki UHT 12%
1 łyżeczka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki rozmarynu
Szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
2/3 szklanki startego na tarce sera żółtego
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko – do posmarowania ciasta
1. Ziemniaki wraz z marchewką podgotowujemy w osolonej wodzie do miękkości ziemniaków.
2. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, aż będzie złota. Dodajemy por, brokuł oraz szpinak i czosnek. Chwilę razem wszystko smażymy, mieszając, by por zrobił się szklisty.
Dodajemy mąkę, mieszamy. Następnie wlewamy zimną śmietankę. Dodajemy przyprawy, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy, aż całość zgęstnieje. Dodajemy ugotowane ziemniaki z marchewką oraz ser – całość mieszamy. Zdejmujemy z palnika.
3. Naczynie do zapiekania o średnicy 20 cm i głębokości co najmniej 4 cm wykładamy przyciętym na wymiar kawałkiem papieru do pieczenia, by zapobiec przywarciu ciasta do dna.
Z ciasta francuskiego najpierw wycinamy kółko o średnicy naczynia do zapiekania, czyli 20 cm – to będzie wierzch zapiekanki. Resztą ciasta wykładamy spół i boki naczynia – tu mamy swobodę działania, możemy dowolnie docinać i łączyć pozostałe ciasto, nie ma to wypływu na urodę potrawy.
Spód nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wykładamy nadzienie. Na wierzchu układamy pozostawiony krążek ciasta. Dokładnie zlepiamy brzegi krążka z bokami. Można palcami zrobić ozdobną falę. Wierzch zapiekanki smarujemy rozmąconym jajkiem i nacinamy na środku na krzyż, by para podczas pieczenia miała którędy wyjść.
Pieczemy zgodnie z przepisem na opakowaniu ciasta francuskiego, aż wierzch będzie rumiany.
Komentarze
Prześlij komentarz