Brytyjski pietruszkowy sos obiadowy. Green Liquor Sauce.
Zielony sos pietruszkowy to klasyczny brytyjski dodatek, który swoje korzenie ma w tradycyjnej kuchni Anglii. Wywodzi się z prostych, wiejskich przepisów, gdzie natka pietruszki była łatwo dostępna i wykorzystywana jako składnik do podkreślania smaku dań. Sos ten był szczególnie popularny w kuchni domowej, gdzie liczyły się prostota, szybkie przygotowanie i składniki dostępne na wyciągnięcie ręki. Jego wszechstronność czyni go doskonałym dodatkiem do wielu potraw – od mięsnych pieczeni, przez ryby, aż po warzywa. Często pojawia się w towarzystwie tradycyjnego brytyjskiego „pie and mash” jako element balansujący smak cięższych, sycących dań. Subtelny smak natki pietruszki, połączony z kremową konsystencją, świetnie komponuje się również z grillowanym kurczakiem czy gotowanymi ziemniakami. Green Liquor Sauce to kwintesencja domowego komfortu – bardzo prosty i szybki do przygotowania sos, a jednocześnie wyjątkowy, wnoszący odrobinę świeżości i aromatu do codziennych posiłków.
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki mąki pszennej
300 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego)
4 łyżki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
Masło roztapiamy w niedużym rondlu. Dodajemy mąkę, i mieszając przygotowujemy jasną zasmażkę.
Wlewamy bulion, mieszamy, i czekamy, aż sos się zagotuje. Następnie dodajemy natkę i gotujemy całość na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty.
Doprawiamy do smaku solą i/lub pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz