Karmelizowana dynia
Karmelizowana dynia piżmowa to łatwa do przygotowania propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Dynia piżmowa, dzięki swojej naturalnej miękkości, jest łatwa do obrania i pokrojenia. Po upieczeniu w połączeniu z miodem, cynamonem i odrobiną cytryny, zyskuje piękny, złocisty kolor i cudowną karmelizowaną powierzchnię. Wspaniale uzupełni dowolny obiad, zarówno mięsny, jak rybny czy bezmięsny.
½ dyni piżmowej
2-3 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju/oliwy
½ łyżeczki cynamonu
Świeżo mielony czarny pieprz
Dynię kroimy na pół, opieramy, usuwamy łyżką miąższ z nasionami. Kroimy w kostkę wielkości kostki do gry, lub w słupki Ważne, żeby kawałki były podobnej wielkości i nie były za duże. Dynię mieszamy w naczyniu do zapiekania z cukrem, sokiem z cytryny, olejem/oliwą i cynamonem. Oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pieczemy w piekarniki rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 20 minut, aż kawałki dyni będą rumiane.
Komentarze
Prześlij komentarz