Karmelizowana dynia

Karmelizowana dynia piżmowa to łatwa do przygotowania propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Dynia piżmowa, dzięki swojej naturalnej miękkości, jest łatwa do obrania i pokrojenia.  Po upieczeniu w połączeniu z miodem, cynamonem i odrobiną cytryny, zyskuje piękny, złocisty kolor i cudowną karmelizowaną powierzchnię. Wspaniale uzupełni dowolny obiad, zarówno mięsny, jak rybny czy bezmięsny.

½ dyni piżmowej

2-3 łyżki miodu

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki oleju/oliwy

½ łyżeczki cynamonu

Świeżo mielony czarny pieprz

 

Dynię kroimy na pół, opieramy, usuwamy łyżką miąższ z nasionami. Kroimy w kostkę wielkości kostki do gry, lub w słupki Ważne, żeby kawałki były podobnej wielkości i nie były za duże. Dynię mieszamy w naczyniu do zapiekania z cukrem, sokiem z cytryny, olejem/oliwą i cynamonem. Oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pieczemy w piekarniki rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 20 minut, aż kawałki dyni będą rumiane.

 

 

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.