Sycąca zupa z kiełbasą i soczewicą

Sycąca zupa z kiełbasą i soczewicą to idealna propozycja na chłodniejsze dni, gdy szukamy czegoś pożywnego i rozgrzewającego. To zupa bardzo podobne do grochówki, ale wymagająca zdecydowanie mniej czasu i przygotowań – soczewica gotuje się bardzo szybko, nie ma konieczności jej wcześniejszego namaczania.  Przygotowanie jest łatwe, a efekt – pyszny.

250 g kiełbasy – pokrojonej w plastry lub pół plastry

1 duża cebula obrana, posiekana

1 duża marchewka – obrana, pokrojona w kostkę

½ pietruszki - obranej, pokrojonej w kostkę

1 łodyga selera naciowego – pokrojona w kawałki

2 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte przez praskę

4 duże ziemniaki (minimum pół kg, może być więcej) – obrane, pokrojone w kostkę

2 listki laurowe

4 ziarna ziele angielskiego

½ łyżeczki papryki wędzonej

1 łyżka majeranku

1 szklanka czerwonej soczewicy

1,5 litra bulionu warzywnego

Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku

2 łyżki siekanej natki pietruszki

 

olej

 

W dużym garnku rumienimy kiełbasę z cebulą. Dodajemy pokrojone warzywa i przyprawy, zalewamy całość bulionem, wsypujemy soczewicę. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 30 minut, do całkowitej miękkości ziemniaków. 


Wówczas mieszamy zupę energicznie: miękkie ziemniaki oraz ugotowana soczewica naturalnie ją zagęszczą. Jeśli natomiast ktoś chce dodatkowego zagęszczenia, można dodać mąkę rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody, i ponownie zagotować zupę. 


Na koniec doprawiamy zupę wyraziście solą i pieprzem do smaku i dodajemy natkę pietruszki. Można podać ze świeżym pieczywem.

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.