Sycąca zupa z kiełbasą i soczewicą
Sycąca zupa z kiełbasą i soczewicą to idealna propozycja na chłodniejsze dni, gdy szukamy czegoś pożywnego i rozgrzewającego. To zupa bardzo podobne do grochówki, ale wymagająca zdecydowanie mniej czasu i przygotowań – soczewica gotuje się bardzo szybko, nie ma konieczności jej wcześniejszego namaczania. Przygotowanie jest łatwe, a efekt – pyszny.
250 g kiełbasy – pokrojonej w plastry lub pół plastry
1 duża cebula obrana, posiekana
1 duża marchewka – obrana, pokrojona w kostkę
½ pietruszki - obranej, pokrojonej w kostkę
1 łodyga selera naciowego – pokrojona w kawałki
2 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte przez praskę
4 duże ziemniaki (minimum pół kg, może być więcej) – obrane, pokrojone w kostkę
2 listki laurowe
4 ziarna ziele angielskiego
½ łyżeczki papryki wędzonej
1 łyżka majeranku
1 szklanka czerwonej soczewicy
1,5 litra bulionu warzywnego
Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku
2 łyżki siekanej natki pietruszki
olej
W dużym garnku rumienimy kiełbasę z cebulą. Dodajemy pokrojone warzywa i przyprawy, zalewamy całość bulionem, wsypujemy soczewicę. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 30 minut, do całkowitej miękkości ziemniaków.
Wówczas mieszamy zupę energicznie: miękkie ziemniaki oraz ugotowana soczewica naturalnie ją zagęszczą. Jeśli natomiast ktoś chce dodatkowego zagęszczenia, można dodać mąkę rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody, i ponownie zagotować zupę.
Na koniec doprawiamy zupę wyraziście solą i pieprzem do smaku i dodajemy natkę pietruszki. Można podać ze świeżym pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz