Kurczak po gruzińsku. Skhmeruli.
Skhmeruli (lub w innej wersji: Chkmeruli) to tradycyjne gruzińskie danie, w którym kurczak jest pieczony, a następnie zalewany aromatycznym sosem czosnkowym, zazwyczaj na bazie mleka lub śmietany. W tym przypadku sos czosnkowy jest wyraźnie wyczuwalny, co jest charakterystyczne dla tego dania, więc podchodźcie do jego przygotowywania tylko wtedy, jeśli naprawdę lubicie czosnek. Jeśli lubicie, smak i wyrazistość tej potrawy przypadną Wam do gustu. Naturalnie, ilość czosnku w przepisie też można dostosować do własnych upodobań! Gruzińska kuchnia słynie z bogatych smaków, a ta potrawa jest doskonałym przykładem jej pełnej aromatów tradycji. Pokazuje także, żak można w prosty sposób urozmaicić tak proste danie, jakim jest pieczony kurczak.
4 ćwiartki kurczaka – oprószone słodką papryką, solą i pieprzem
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
250 ml mleka
100 ml śmietanki UHT 12%
5-6 ząbków czosnku – obranych, przeciśniętych przez praskę
1 łyżeczka tymianku
Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku
Kurczaka nacieramy papryką, solą i pieprzem. Pieczemy w zamkniętym naczyniu w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C przez godzinę (warto, by naczynie nie było za duże, by dodany potem sos pozostał na mięsie). Następnie odkrywamy naczynie, podnosimy temperaturę do 200 st. C i pieczemy jeszcze 10 minut, by się zrumienił - można tu użyć ustawienia ''grill'', pilnując, by się nie przypaliło.
W międzyczasie przygotowujemy sos: w rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Wlewamy zimne mleko i śmietankę, dodajemy czosnek i tymianek. Sos doprawiamy wyraziście solą i pieprzem. Zagotowujemy, by zgęstniał.
Upieczonego kurczaka zalewamy sosem, zapiekamy razem z sosem jeszcze 10 minut, pod przykryciem.
Komentarze
Prześlij komentarz