Kurczak po gruzińsku. Skhmeruli.

Skhmeruli  (lub w innej wersji: Chkmerulito tradycyjne gruzińskie danie, w którym kurczak jest pieczony, a następnie zalewany aromatycznym sosem czosnkowym, zazwyczaj na bazie mleka lub śmietany. W tym przypadku sos czosnkowy jest wyraźnie wyczuwalny, co jest charakterystyczne dla tego dania, więc podchodźcie do jego przygotowywania tylko wtedy, jeśli naprawdę lubicie czosnek. Jeśli lubicie,  smak i wyrazistość tej potrawy przypadną Wam do gustu. Naturalnie, ilość czosnku w przepisie też można dostosować do własnych upodobań! Gruzińska kuchnia słynie z bogatych smaków, a ta potrawa jest doskonałym przykładem jej pełnej aromatów tradycji. Pokazuje także, żak można w prosty sposób urozmaicić tak proste danie, jakim jest pieczony kurczak.


4 ćwiartki kurczaka – oprószone słodką papryką, solą i pieprzem

 

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

250 ml mleka

100 ml śmietanki UHT 12%

5-6 ząbków czosnku – obranych, przeciśniętych przez praskę

1 łyżeczka tymianku

Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku

 

Kurczaka nacieramy papryką, solą i pieprzem. Pieczemy w zamkniętym naczyniu w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C przez godzinę (warto, by naczynie nie było za duże, by dodany potem sos pozostał na mięsie). Następnie odkrywamy naczynie, podnosimy temperaturę do 200 st. C i pieczemy jeszcze 10 minut, by się zrumienił - można tu użyć ustawienia ''grill'', pilnując, by się nie przypaliło.


W międzyczasie przygotowujemy sos: w rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Wlewamy zimne mleko i śmietankę, dodajemy czosnek i tymianek. Sos doprawiamy wyraziście solą i pieprzem. Zagotowujemy, by zgęstniał.


Upieczonego kurczaka zalewamy sosem, zapiekamy razem z sosem jeszcze 10 minut, pod przykryciem.  

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.