Francuska surówka z marchewki

Francuska surówka marchewkowa, czyli „carottes râpées”, to proste, ale pyszne danie z tartej surowej marchwi, lekko przyprawione miodem, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i kuminem. Często podawana jako orzeźwiający dodatek, doskonale komponuje się z szeroką gamą posiłków. Surówka ta jest popularna w całej Francji, można ją znaleźć w bistrach, a nawet na dworcach kolejowych, i jest doskonałym wyborem na szybki, zdrowy i aromatyczny dodatek do obiadu lub lunchu. Przepis na podstawie BonApetit.

 


2-3 duże marchewki – obrane, starte na tarce – duże oczka

2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju o neutralnym smaku

2 łyżki soku z cytryny

1-2  łyżki miodu

½ łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki lub kolendry

Sól do smaku

 

Marchewkę mieszamy ze wszystkimi składnikami. Doprawiamy do swojego smaku, jeśli jest taka potrzeba. Przed podaniem przechowujemy surówkę w lodówce.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.