Francuska surówka z marchewki
Francuska surówka marchewkowa, czyli „carottes râpées”, to proste, ale pyszne danie z tartej surowej marchwi, lekko przyprawione miodem, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i kuminem. Często podawana jako orzeźwiający dodatek, doskonale komponuje się z szeroką gamą posiłków. Surówka ta jest popularna w całej Francji, można ją znaleźć w bistrach, a nawet na dworcach kolejowych, i jest doskonałym wyborem na szybki, zdrowy i aromatyczny dodatek do obiadu lub lunchu. Przepis na podstawie BonApetit.
2-3 duże marchewki – obrane, starte na tarce – duże oczka
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju o neutralnym smaku
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki miodu
½ łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki lub kolendry
Sól do smaku
Marchewkę mieszamy ze wszystkimi składnikami. Doprawiamy do swojego smaku, jeśli jest taka potrzeba. Przed podaniem przechowujemy surówkę w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz